37 Nieuwste webdesignstatistieken voor 2023: de definitieve lijst

 37 Nieuwste webdesignstatistieken voor 2023: de definitieve lijst

Patrick Harvey

Inhoudsopgave

Met meer dan 1,8 miljard websites op het internet is het belangrijker dan ooit om ervoor te zorgen dat uw website goed is ontworpen en geschikt is voor het beoogde doel.

Website-ontwerp is belangrijk, en als u bezig bent met het ontwerpen van een nieuwe website, moet u de industriegeheimen kennen om de beste ontwerpbeslissingen te kunnen nemen.

In dit artikel bekijken we de nieuwste statistieken over webdesign om u te helpen meer te weten te komen over het ontwerp van websites en de invloed ervan op uw websitebezoekers.

Favorieten van de redactie - statistieken over webdesign

Dit zijn onze meest interessante statistieken over webdesign:

 • 59% van de mensen surft liever op 'mooie en goed ontworpen' sites dan op eenvoudige sites. (Bron: Adobe)
 • 39% van de webgebruikers wordt bij het bezoeken van websites meer door kleur aangetrokken dan door enig ander visueel element. (Bron: PR Newswire2)
 • De meeste mobiele gebruikers verwachten dat een website in 3 seconden of minder wordt geladen. (Bron: Web Performance Guru)

Algemene statistieken over webdesign

De manier waarop uw website is ontworpen kan een enorm effect hebben op de gebruikerservaring, de verkoop en meer. Hier zijn enkele algemene webdesignstatistieken die het belang van een goed websiteontwerp onderstrepen.

1. 59% van de mensen surft liever op "mooie en goed ontworpen" sites dan op eenvoudige sites

Men denkt vaak dat als een website zijn werk doet, het niet uitmaakt hoe hij eruitziet. En hoewel dit gedeeltelijk waar is, heeft Adobe ontdekt dat veel webgebruikers wel degelijk iets geven om hoe een website eruitziet. Volgens Adobe zouden webgebruikers, als ze 15 minuten de tijd krijgen om te bladeren, liever een mooie en goed ontworpen website verkennen dan een eenvoudige.

Bron : Adobe

2. De eerste indruk van websites is voor 94% gerelateerd aan het ontwerp.

Voor veel bedrijven is de eerste interactie die klanten hebben met hun bedrijf de website. Volgens een onderzoek gepubliceerd op Research Gate is ongeveer 94% van de eerste indrukken gerelateerd aan het ontwerp. Daarom is het zo belangrijk voor bedrijven om het goed te doen als het gaat om webdesign.

Bron : Research Gate

3. De gemiddelde kosten voor het ontwerpen van een basiswebsite bedragen $3200

Hoewel het mogelijk is om uw eigen website te ontwerpen met behulp van thema's en tools, kiezen veel bedrijven ervoor om hun website professioneel te laten ontwerpen. Dit kan helpen om ervoor te zorgen dat uw ontwerpen goed afgerond zijn en goed functioneren.

Het goede nieuws is dat als u de professionele weg wilt inslaan, u niet duur uit bent. Gemiddeld bedragen de kosten van een basiswebsite ongeveer 3200 dollar, maar veel webdesigners rekenen minder dan 2000 dollar.

Bron : GoodFirms

4. Het duurt gemiddeld 2 maanden om een website met basisfuncties te ontwerpen

Werken met webdesigners is meestal naadloos en probleemloos. Vanaf het idee tot de oplevering nemen de meeste webdesignprojecten ongeveer twee maanden in beslag. Dus als u overweegt met een professional te werken, zorg er dan voor dat u met uw ontwerper spreekt over tijdschema's, zodat u zich goed kunt voorbereiden.

Bron : GoodFirms

5. Het duurt 0,05 seconden voordat gebruikers een mening over uw website hebben.

Wanneer een bezoeker uw website bereikt, hebt u een angstaanjagend klein venster om een goede indruk te maken en hun aandacht te trekken. Uit een studie van Behaviour and Information Technology blijkt dat gebruikers slechts 50 milliseconden nodig hebben om een mening te vormen over uw website en uw bedrijf.

En hoewel de meerderheid van die mening wordt bepaald door het ontwerp, spelen laadtijden van websites ook een rol. Gelukkig is een snelle website gemakkelijker dan ooit dankzij cloud hosting platforms en CDN providers zoals NitroPack.

Bron : Gedrag en informatietechnologie

6. Ongeveer 50% van de internetgebruikers zegt dat het ontwerp van een website een cruciale factor is bij het vormen van een mening over een merk.

Het is niet verrassend dat de manier waarop uw website is ontworpen een groot effect kan hebben op wat mensen over uw bedrijf denken.

Uit een door PR Newswire gepubliceerd onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de internetgebruikers zegt dat het webdesign een cruciale factor is bij het vormen van een mening over een bedrijf. Een goed ontworpen website kan dus echt wonderen doen voor uw bedrijf.

Bron : PR Newswire

7. 39% van de webgebruikers wordt bij het bezoeken van websites meer door kleur aangetrokken dan door enig ander visueel element.

Kleur kan een groot effect hebben op gebruikers, en uit een onderzoek is gebleken dat websitebezoekers zich meer aangetrokken voelen tot kleur dan tot enig ander visueel element op uw website. Doe dus zeker wat onderzoek naar kleurenpsychologie voordat u het kleurenschema voor uw website en huisstijl kiest.

Bron : PR Newswire2

8. Een laag conversiepercentage is de belangrijkste reden waarom mensen websites herontwerpen

Websites moeten worden gebouwd voor conversies, en als u merkt dat uw website niet zo goed converteert als zou moeten, kan dat liggen aan uw webdesign. In een onderzoek van GoodFirms meldden webdesigners dat 80,8% van de herontwerpprojecten het gevolg is van slechte conversiepercentages.

Bron : GoodFirms

9. 7 van de 10 websites van kleine bedrijven hebben geen oproep tot actie.

Mooie website-ontwerpelementen zijn allemaal goed en wel, maar als u geen oproep tot actie hebt, zal uw website waarschijnlijk niet zo goed converteren als u zou willen. Oproepen tot actie zijn echter een element van webdesign dat veel bedrijven over het hoofd zien. Naar verluidt hebben 7 van de 10 websites van kleine bedrijven geen oproep tot actie.

Bron : Trends voor kleine bedrijven

10. 84,6% van de webdesigners zei dat een overvol webdesign de meest voorkomende fout was bij kleine bedrijven.

Hoewel het belangrijk is ervoor te zorgen dat uw website goed is ontworpen, moet u proberen overvolle ontwerpen te vermijden. In een onderzoek onder meer dan 200 webdesigners was 86,4% van hen het erover eens dat de meest voorkomende fouten die kleine bedrijven maken op het gebied van webdesign, overvolle ontwerpen zijn.

Zie ook: Hoe uw bedrijf promoten op Instagram: de volledige gids

Bron : GoodFirms

Statistieken over mobiel responsief webdesign

Waar uw website zich ook op richt, u kunt er zeker van zijn dat een goed percentage van uw verkeer afkomstig is van mobiele gebruikers. Hier zijn enkele webdesignstatistieken met betrekking tot het ontwerp van mobiele websites.

11. 54,8% van het internetverkeer komt in 2021 van mobiele apparaten.

In 2021 kwam meer dan de helft van het wereldwijde internetverkeer van mobiele telefoons en tablets. Daarom is het belangrijker dan ooit om ervoor te zorgen dat uw website geoptimaliseerd is voor mobiel. Hoewel dit het geval is, zien veel bedrijven dit over het hoofd en besteden ze te veel tijd aan het optimaliseren van hun ontwerpen voor desktopgebruikers.

Bron : Statista1

12. 61% van de internetgebruikers heeft een hogere dunk van bedrijven met een mobielvriendelijk websitedesign...

Zoals u uit bovenstaande websitestatistieken kunt opmaken, gebruiken mensen graag hun mobiel om op het web te zoeken. Daarnaast hebben mensen veel verwachtingen over hoe goed websites moeten functioneren op mobiele apparaten. Volgens WebFX heeft meer dan de helft van de webgebruikers een hogere dunk van websites met een responsive webdesign.

Bron : WebFX

13. ...En meer dan 50% zegt dat ze minder geneigd zijn zich in te laten met sites met een slecht mobielvriendelijk ontwerp.

Daarnaast kunnen websites die slecht functioneren op mobiele apparaten er ook voor zorgen dat gebruikers niet meer betrokken raken. Meer dan de helft van de webgebruikers meldt dat ze minder geneigd zijn sites te gebruiken die geen mobielvriendelijke websiteontwerpen hebben.

Bron : WebFX

14. Ongeveer ¾ van de gebruikers zal eerder terugkeren naar een website als deze mobielvriendelijk is...

Een doel dat veel website-eigenaren hopen te bereiken is het stimuleren van terugkerend verkeer. Volgens statistieken gepubliceerd door WebFX is dit doel gemakkelijker te bereiken als uw website mobielvriendelijk is. Ongeveer 75% van de gebruikers gaf aan dat ze eerder geneigd zijn terug te keren naar een website die mobielvriendelijk is.

Bron : WebFX

15. ...En 67% zegt eerder een aankoop te doen als een website mobielvriendelijk is.

En als uw website wordt gebruikt voor verkoop- en marketingdoeleinden, dan moet mobiele vriendelijkheid een topprioriteit zijn. In hetzelfde artikel van WebFX staat dat 67% van de webgebruikers eerder geneigd is een aankoop te doen op een website als deze gemakkelijk te gebruiken is op een mobiel apparaat.

Bron : WebFX

16. 32% van de kleine bedrijven heeft al een mobiele app

Om digitale inhoud gemakkelijk toegankelijk te maken voor gebruikers, kiezen veel kleine bedrijven ervoor om apps te maken die speciaal zijn ontworpen voor gebruik op mobiele apparaten. Maar liefst 34% van de KMO's heeft al speciale mobiele apps. Aangezien het ontwerpen van een website die zowel desktop- als mobielvriendelijk is een uitdaging kan zijn, kan het bouwen van een app soms een goede optie zijn voor bedrijven.

Bron Top ontwerpbureaus

17. De meeste mobiele gebruikers verwachten dat een website in 3 seconden of minder wordt geladen.

Mobiele gebruikers hebben hoge verwachtingen als het gaat om het ontwerp van websites, en ze zijn niet bereid genoegen te nemen met minder alleen omdat ze mobiele apparaten gebruiken. Volgens Web Performance Guru verwachten de meeste mobiele gebruikers dat een website in minder dan 3 seconden volledig is geladen.

Bron : Web Performance Guru

18. Als een website niet werkt op hun mobiel zullen de meeste gebruikers slechts twee keer proberen een website of applicatie te openen voordat ze verder gaan.

Bovendien hebben gebruikers weinig geduld voor websites die niet gemakkelijk laden op hun mobiele apparaten. In feite zijn de meeste mensen slechts bereid om te proberen een niet-reagerende website twee keer te laden voordat ze naar een andere website gaan.

Bron : Web Performance Guru

E-commerce web design statistieken

Voor e-commerce winkels is een webontwerp dat geoptimaliseerd is voor het maken van verkopen echt belangrijk. Hier zijn enkele feiten en webontwerpstatistieken met betrekking tot e-commerce winkelontwerp

19. 90% van de shoppers vindt beeldkwaliteit de belangrijkste factor bij online aankopen.

Bij het online winkelen willen mensen graag goed zien wat ze kopen voordat ze het aan hun mandje toevoegen. Volgens Meero willen online shoppers tijdens het online winkelen productafbeeldingen van hoge kwaliteit zien. 90% van de shoppers geeft zelfs aan dat dit voor hen de belangrijkste factor is bij het doen van online aankopen.

Bron Meero

20. Het gebruik van grotere productfoto's kan de verkoop met meer dan 9% verhogen

Als u uw verkoopcijfers wilt verbeteren, kan een eenvoudige wijziging van uw webdesign precies zijn wat u nodig hebt. Volgens Meero kan het vergroten van uw afbeeldingen uw verkoopcijfers met maar liefst 9% verhogen. Maar hoewel groter beter is, moet u ervoor zorgen dat het vergroten van de afbeeldingen niet ten koste gaat van de beeldkwaliteit.

Bron Meero

21. Rode koopknoppen kunnen de verkoop en conversies op e-commerce websites verhogen met maar liefst 34%.

Elk aspect van uw website heeft enige invloed op uw klanten. Zo kan de kleur van uw koopknoppen een enorme invloed hebben op de verkoop. Uit een onderzoek van CXL bleek dat de beste kleur voor koopknoppen rood is, en het gebruik van rode koopknoppen kan de verkoop met maar liefst 34% verhogen.

Bron : CXL2

22. 60% van de mensen zei dat bruikbaarheid het belangrijkste kenmerk van webdesign is als het gaat om online winkelen.

Als het gaat om webdesign voor e-commerce, willen de meeste klanten gewoon dat de website gebruiksvriendelijk is. Volgens Statista zegt 60% van de webgebruikers dat gebruiksvriendelijkheid het belangrijkste kenmerk van webdesign is bij online winkelen.

Door sterk de nadruk te leggen op gebruiksvriendelijkheid kunt u het verloop verminderen en de klantenbinding verhogen.

Bron : Statista2

On-page web design statistieken

Als het gaat om webdesign, draait alles om de ervaring van de gebruiker op de pagina's. Hier zijn enkele webdesignstatistieken die u meer vertellen over hoe gebruikers omgaan met websites en die u kunnen helpen bij uw ontwerpbeslissingen.

23. Gebruikers kijken ongeveer 6 seconden naar een logo voordat ze verder gaan.

Logo-ontwerp is een belangrijk onderdeel van je bedrijfsbranding, en het blijft niet onopgemerkt door webgebruikers. Volgens een eye-tracking studie gepubliceerd door de Missouri University of Science and Technology, besteden gebruikers gemiddeld meer dan 6 seconden aan het bekijken van bedrijfslogo's.

Dat is meer tijd dan ze naar enig ander element op uw website kijken.

Bron : Missouri University of Science and Technology

Let op: Als je hulp nodig hebt bij het verkrijgen van een professioneel logo, probeer dan een van deze online logomakers.

24. Ze kijken ook ongeveer 6 seconden naar de navigatiebalk...

Na logo's besteden gebruikers de meeste tijd aan het bekijken van de navigatiebalk. Volgens het onderzoek van de Missouri University of Science and Technology besteden mensen gemiddeld meer dan 6 seconden aan het bekijken van de navigatiebalk. Besteed bij het ontwerpen van uw website dus tijd aan het nuttig en aantrekkelijk maken van uw navigatiebalk.

Bron : Missouri University of Science and Technology

25. Gebruikers besteden 80% van hun tijd aan het bekijken van informatie aan de linkerkant van de pagina

Waar u de informatie op uw website plaatst, kan het verschil betekenen tussen een succesvol bedrijf en een onsuccesvol bedrijf. Volgens NNGroup kijken mensen maar liefst 80% van hun tijd op uw website naar de linkerkant van de pagina. Daarom is het een goed idee om belangrijke informatie en afbeeldingen op deze prominente plaats te zetten.

Bron : NNG-groep2

26. 95% van de gebruikers bekijkt een inleidende paragraaf geheel of gedeeltelijk als deze vetgedrukt is

De meeste homepages bevatten een soort koptekst en een inleidende tekst. Als u echter wilt dat deze tekst de aandacht van de lezer trekt, is het een goed idee om hem groot en vet te maken. Het lijkt misschien voor de hand liggend, maar vetgedrukte tekst werkt, en 95% van de mensen bekijkt ten minste een deel of de hele inleidende paragraaf als die vetgedrukt is.

Bron CXL

27. Afbeeldingen houden de aandacht van de gebruiker ongeveer een halve seconde langer vast dan tekst...

Wil je dat iets opvalt bij je bezoekers? Probeer het dan eens te presenteren in een afbeeldingsformaat. Volgens CXL houden afbeeldingen de aandacht van een lezer een halve seconde langer vast dan tekst. Waar mogelijk is het dus een goed idee om infographics en afbeeldingen te gebruiken in plaats van tekst.

Bron CXL

28. ...En grote afbeeldingen van hoge kwaliteit zijn het meest aantrekkelijk

En als u van plan bent om afbeeldingen te gebruiken om uw boodschap over te brengen, zorg er dan voor dat deze van hoge kwaliteit zijn. CXL heeft ook ontdekt dat gebruikers afbeeldingen van hoge kwaliteit aantrekkelijker vinden dan kleine of lage kwaliteit.

Bron CXL

29. Websitebezoekers brengen 57% van hun tijd door boven de vouw...

De vouw is het deel van het scherm waar gebruikers niet voorbij kunnen kijken zonder te scrollen. Volgens een studie van NNGroup brengen webbezoekers nu 57% van hun tijd op een website door boven de vouw. In termen van websiteontwerp betekent dit dat het een goed idee is om de meeste van uw belangrijke informatie boven de vouw te plaatsen.

In het verleden was de vouw echter veel belangrijker dan tegenwoordig. In 2010 brachten gebruikers ongeveer 80% van hun tijd door boven de vouw. Daar zijn een paar redenen voor.

Zie ook: 26 Marketing Automation statistieken, feiten en trends voor 2023

Het zou te maken kunnen hebben met het veranderende technologielandschap; kijkers bezoeken websites steeds vaker op verschillende soorten apparaten, met verschillende schermformaten en verschillende vouwen.

Het kan zijn dat ontwerpers beter worden in hun werk en gebruikers met succes uitnodigen om naar beneden te scrollen. Of het kan gewoon zijn dat hoe langer gebruikers gewend zijn aan het navigeren op internet, hoe meer we geconditioneerd zijn geraakt om te scrollen.

Bron : NNG-groep

30. ... en 81% van hun tijd het bekijken van de eerste drie schermen vol info

Hoewel mensen nu meer bereid zijn om voorbij de vouw te scrollen dan tien jaar geleden, zijn er nog steeds duidelijk interactiekosten verbonden aan scrollen. Mensen willen zo min mogelijk scrollen, daarom gaat 4/5 van de gebruikers niet verder dan de eerste drie schermen.

Bron : NNG-groep

31. 65% van de kijktijd boven de vouw is gericht op de bovenste helft van het kijkvenster

Met andere woorden, websitebezoekers besteden de meeste tijd aan het bekijken van inhoud bovenaan de pagina. Het is dus een goed idee om te beginnen met de belangrijkste informatie, en een call-to-action te plaatsen boven de vouw en op de bovenste helft van de pagina.

Bron : NNG-groep

32. 88,5% van de ontwerpers van websites gelooft dat langzaam laden de belangrijkste reden is waarom mensen een website verlaten.

De manier waarop u uw website ontwerpt kan een groot effect hebben op de laadsnelheid. Te veel ontwerpelementen, afbeeldingen en effecten kunnen ervoor zorgen dat uw website te langzaam laadt, en dit is een grote deal. Niet alleen zal uw website worden bestraft door Google voor langzaam laden, maar het kan ook leiden tot bezoekers om uw website helemaal te verlaten.

Volgens een onderzoek van GoodFirms gelooft 88,5% van de websiteontwerpers dat langzaam laden de belangrijkste reden is waarom mensen websites verlaten, en daarom moet snel laden een prioriteit zijn bij het ontwerpen van uw website.

Bron : GoodFirms

33. 73,1% van de ontwerpers van websites gelooft dat gebrek aan responsiviteit de belangrijkste reden is waarom mensen een website verlaten.

Responsiviteit is ook uiterst belangrijk bij het ontwerpen van uw website. Als knoppen en andere elementen niet snel reageren wanneer gebruikers erop klikken, kunnen ze uw website verlaten en naar een concurrerende website gaan. 73,1% van de websiteontwerpers denkt dat dit de belangrijkste reden is waarom mensen websites verlaten.

Bron : GoodFirms

Het is essentieel om up-to-date en on-trend te blijven als het gaat om het ontwerpen van websites. Hier zijn enkele webdesign statistieken met betrekking tot huidige en toekomstige trends in de industrie

34. In 2030 zal het aantal ontwerpers van websites in de VS meer dan 200.000 bedragen.

In 2020 bedroeg het aantal websiteontwerpers in de VS ongeveer 179.000. Naarmate de sector blijft groeien en meer bedrijven het belang van professioneel webdesign inzien, zal dit aantal naar verwachting groeien. Statista voorspelt dat er in 2030 ongeveer 205.500 mensen werkzaam zullen zijn als websiteontwerpers in de VS.

Bron : Statista3

35. 88,5% van de websiteontwerpers gaf aan dat 'Flat design' momenteel de populairste ontwerptrend is.

Voorbij zijn de dagen dat websiteontwerpers hun expertise probeerden te bewijzen met flitsende ontwerpen en stilistische effecten. Tegenwoordig is flat design, een minimalistische benadering van webdesign die gebruik maakt van eenvoudige visuele effecten en de nadruk legt op functionaliteit, populairder. Volgens 88,5% van de websiteontwerpers is dit momenteel de populairste trend in de branche.

Bron : GoodFirms

36. 61,5% van de ontwerpers van websites zegt momenteel expressieve typografie te gebruiken in hun ontwerpen.

Een andere populaire trend in de webdesignindustrie op dit moment is expressieve typografie. Dit verwijst naar het gebruik van creatieve lettertypes om betekenis te benadrukken of een bepaalde 'vibe' te creëren. In een onderzoek van GoodFirms zei 65,1% van de websiteontwerpers dat dit een van de webdesigntrends was die ze op dit moment volgen.

Bron : GoodFirms

37. 42% van de kleine bedrijven is van plan in de toekomst mobiele apps te bouwen

Nu zo'n groot deel van de zoekopdrachten op het web afkomstig is van mobiele apparaten, willen steeds meer bedrijven zich optimaliseren voor mobiele gebruikers. Een van de gemakkelijkste manieren om dit te doen is via mobiele apps. Volgens Top Design Firms is 42% van de kleine bedrijven van plan de sprong te wagen en in de nabije toekomst mobiele apps te ontwikkelen.

Bron Top ontwerpbureaus

Web design statistieken bronnen

 • Adobe
 • Gedrag en informatietechnologie
 • CXL
 • CXL2
 • GoodFirms
 • Meero
 • Missouri University of Science and Technology
 • NNG-groep
 • NNG-groep2
 • PR Newswire
 • PR Newswire2
 • Onderzoekspoort
 • Trends voor kleine bedrijven
 • Statista1
 • Statista2
 • Statista3
 • Top ontwerpbureaus
 • WebFX
 • Web Performance Guru

Laatste gedachten

Dus daar heb je het - 37 interessante feiten en ontwerpstatistieken die ons meer vertellen over de staat van webdesign.

Het belang van webdesign is groot. Houd dus rekening met deze statistieken wanneer u uw aanpak van webdesign evalueert.

Als u diensten aanbiedt op het gebied van webdesign of -ontwikkeling, raad ik u aan ons artikel over aanvullende inkomstenstrategieën voor webdesigners te lezen. Deze strategieën werken uitstekend voor zowel freelancers als bureaus.

Op zoek naar meer statistieken? Bekijk deze artikelen:

 • Statistieken over elektronische handel

Patrick Harvey

Patrick Harvey is een doorgewinterde schrijver en digitale marketeer met meer dan 10 jaar ervaring in de branche. Hij heeft een enorme kennis van verschillende onderwerpen, zoals bloggen, sociale media, e-commerce en WordPress. Zijn passie voor schrijven en het helpen van mensen om online succesvol te zijn, heeft hem ertoe aangezet om inzichtelijke en boeiende posts te maken die waarde toevoegen aan zijn publiek. Als ervaren WordPress-gebruiker is Patrick bekend met de ins en outs van het bouwen van succesvolle websites, en hij gebruikt deze kennis om zowel bedrijven als particulieren te helpen hun online aanwezigheid te vestigen. Met een scherp oog voor detail en een niet aflatende toewijding aan uitmuntendheid, is Patrick toegewijd om zijn lezers te voorzien van de nieuwste trends en advies in de digitale marketingindustrie. Als hij niet aan het bloggen is, is Patrick te vinden op het verkennen van nieuwe plaatsen, het lezen van boeken of het spelen van basketbal.