Pinterest Hashtags: de definitieve gids

 Pinterest Hashtags: de definitieve gids

Patrick Harvey

Heb je het nieuws gehoord? We gebruiken nu allemaal Pinterest hashtags!

Nou, misschien niet ALLE van ons, maar de slimme bloggers en marketeers wel.

In deze Definitieve Gids voor Pinterest Hashtags leer je niet alleen waarom hashtags briljant zijn en hoe ze werken op Pinterest, maar ook hoe je ze precies moet gebruiken - door ze naast je bestaande trefwoordenstrategie te gebruiken - om meer maandelijkse unieke kijkers, volgers en doorkliks naar je blog te krijgen.

Het is een makkelijker proces dan je denkt. Laten we er meteen in springen!

Alles wat je moet weten over Pinterest hashtags

Nog maar een paar jaar geleden vertelden marketeers overal dat je het gebruik van Pinterest hashtags moest vermijden als de pest.

Het sociale platform had de functie nog niet gebruikt, en sommigen zagen ze als spammy en/of onnodig.

In september 2017 veranderde echter alles. Pinterest kondigde aan dat ze niet alleen het gebruik van hashtags toestonden ( eindelijk ... ), maar ook actief het aanmoedigen van ze als een nieuwe manier om inhoud te categoriseren en te promoten.

Welkom in de hashtag wereld, Pinterest. We hebben op je gewacht!

Hoe werken Pinterest hashtags?

Op dezelfde manier waarop hashtags werken op Instagram, Twitter, enz. werken hashtags op Pinterest om inhoud te helpen categoriseren.

Een Pinterest-gebruiker zou kunnen zoeken naar #kiprecipes en alle kipdiner-gerelateerde Pins zien, met die hashtag in de beschrijving, zodat iemand gemakkelijker alles kan vinden wat hij zoekt zonder overal te hoeven klikken.

Hashtags kunnen door een Pinterest-gebruiker op twee manieren worden gebruikt. Ten eerste kan de hashtag in de zoekbalk worden getypt, net als elke andere zoekterm - alleen met een # vooraan en zonder spaties tussen de woorden.

#nospacesplease

De zoekresultaten zijn Pins met die bepaalde hashtag in de beschrijving.

Ten tweede kan een gebruiker op een hashtag in de beschrijving van een pin klikken om alle andere pins te openen die deze hashtag bevatten.

Pinterest hashtags bieden een secundaire, extra vorm van zoeken voor Pinterest gebruikers, naast de reguliere 'trefwoord' zoektermen.

Op hun beurt bieden ze marketeers en bloggers een secundair , extra vorm van Pinterest promotie.

Maar zijn het niet net trefwoorden?

Een beetje, ja, maar niet helemaal.

Het is geen groot geheim dat trefwoorden een enorm belangrijk kenmerk zijn op Pinterest voor groei, en daarom moet je ze niet vergeten als je hashtags gaat implementeren in je marketingstrategie.

Hashtags bieden marketeers en bloggers een andere vorm van promotie en categorisatie, en daarom moet je ze gebruiken naast trefwoorden in de beschrijving van een speld - zoals de hagelslag bovenop een ijsje.

Waarom zou je hashtags gebruiken op Pinterest?

Omdat hashtags een manier van leven zijn!

#joking

#notreallythough

Hashtags kunnen ECHT goed werken op Pinterest en bieden een reeks voordelen:

1. Ze kunnen helpen de bekendheid van uw merk te vergroten.

Door een merkhashtag te gebruiken in al uw berichten kan iemand al uw inhoud vinden door gewoon op de tag te klikken.

De Pin voor deze post zou worden gedeeld met de hashtag #BloggingWizard in de beschrijving. Wat zou de jouwe zijn?

2. Pinterest hashtags kunnen u helpen om echt specifiek bij het organiseren van je Pins, wat mensen helpt om EXACT te vinden wat ze zoeken.

Met zoveel mensen die op de keyword marketing bandwagon springen, kunnen bepaalde zoektermen op Pinterest vage resultaten opleveren, vaak met Pins die weinig of geen relevantie hebben voor wat er eigenlijk gezocht werd. Omdat hashtags relatief nieuw zijn, zijn er minder spammy/hashtag-gevulde/sleutelwoord-gevulde/vage Pins aan verbonden ... voorlopig.

3. Hashtags brengen consumenten of lezers samen met makers van inhoud.

Mensen die van #veganrecipes houden, zoeken misschien precies daarnaar, of klikken op de blauwe link en breiden uit; en als jouw Pin-beschrijvingen die hashtag bevatten, kan die van jou een van de Pins zijn die ze zien en aanklikken. Omdat je hen precies bood wat ze zochten, zullen ze eerder geneigd zijn je te volgen.

4. Al deze voordelen komen samen en brengen u een nieuwe trein van groei voor uw blog.

Bovenop het gebruik van trefwoorden, felgekleurde pins, goede beschrijvingen en de rest.

5. Het idee van het gebruik van hashtags op Pinterest is nog vrij nieuw.

Zo ziet u er helemaal cutting edge uit met uw sprankelende nieuwe marketingstrategie!

Hoe Pinterest hashtags op de juiste manier gebruiken

Zoals met de meeste dingen in marketing werken hashtags en andere tools voor Pinterest groei, mits je ze op de juiste manier gebruikt.

Ze zijn nog steeds een nieuw hulpmiddel in de doos van Pinterest en mensen leren nog steeds hoe ze ze het beste kunnen gebruiken, maar er zijn een paar do's en do-not's die je reis een stuk gemakkelijker kunnen maken.

Waar u hashtags op Pinterest kunt gebruiken

Hashtags moeten worden gebruikt in de beschrijving van een Pin. Er is ruimte voor 500 tekens waarin je een echte beschrijving moet plaatsen - wat de blogpost achter de Pin bespreekt, een call-to-action, trefwoorden en hashtags.

Het is aanbevolen om hashtags toe te voegen aan de eind Als u ze aan het begin van de beschrijvingstekst toevoegt, wordt de tekst moeilijk leesbaar. De gebruiker moet zich ook een weg banen door een mogelijk spammy ogende lijst van hashtags voordat hij weet waar de blogpost achter de link eigenlijk over gaat.

Op een mobiel apparaat wordt de volledige beschrijving getoond, maar op de desktop site wordt de tekst soms ingekort. Alleen de eerste 50 of zo tekens worden getoond. Als je hashtags vooraan staan, is dat alles wat mensen zien.

Het is ook #belangrijk om na te denken over hoe #leesbaar de beschrijving van je Pin zal zijn met #hashtags. Ik raad persoonlijk af om ze #willekeurig in het midden van #zinnen op te nemen omdat het de #Pinterestbeschrijving echt #moeilijk leesbaar maakt. Je kunt gewoon niet wegkomen met dat soort dingen op #Pinterest zoals je kunt op #Twitter en andere #socialmedia-platforms.

(Ik garandeer je dat ik net zo geïrriteerd was toen ik dat schreef als jij het las!)

De plaats van de hashtag heeft geen invloed op het succes van de Pin, maar door ze aan het einde toe te voegen wordt de gebruikerservaring aangenamer.

Kun je hashtags toevoegen aan Pinterest commentaren?

Ja, dat kan - en het zijn klikbare hashtags. Een hashtag toevoegen aan het commentaar van een oude pin zorgt er echter niet voor dat deze hoger in de zoekresultaten verschijnt. Pins verschijnen in de resultaten chronologisch vanaf de datum waarop ze voor het eerst werden gedeeld.

Moet u hashtags toevoegen aan oude Pinterest Pin beschrijvingen of commentaren?

Omdat Pins in hashtag-zoekresultaten worden weergegeven in chronologische volgorde van deeldatum, is het waarschijnlijk geen goed gebruik van je tijd om terug te gaan en hashtags toe te voegen aan oude beschrijvingen ... tenzij er niet veel Pins zijn met die hashtag erbij en je het gevoel hebt dat het aan populariteit wint.

In plaats van hashtags toe te voegen aan oude Pinterest-pins, moet je je richten op het creëren van meer, verse inhoud, waaronder nieuwe pins voor oude blogberichten.

Waar moet je geen hashtags gebruiken?

Het heeft weinig zin om hashtags te gebruiken in je Pinterest bio, bordbeschrijvingen, bordnamen of profielnaam.

Het zijn geen klikbare hashtags, ze bieden geen waarde, en gebruiken alleen maar ruimte. Richt uw aandacht op het toevoegen ervan aan de beschrijving van de speld, en werk ook aan het op natuurlijke wijze opnemen van trefwoorden in de ruimtes waar hashtags niet passen - uw bio, beschrijvingen van forums, enz.

Hoeveel hashtags?

U kunt tot 20 hashtags toevoegen aan de beschrijving van uw Pin, maar dat betekent niet dat u er zoveel moet gebruiken. In feite kan het gebruik van veel hashtags uw Pin er spamachtig doen uitzien, net als het invoegen van veel trefwoorden achter elkaar.

Op basis van persoonlijke experimenten kan ik aanbevelen tussen 2 en 5 hashtags te gebruiken, maar u moet zeker uw eigen proeven doen.

Als je te weinig hashtags gebruikt, zal je blootstelling minimaal zijn en zul je geen positieve veranderingen merken. Gebruik je er echter te veel, dan kun je merken dat mensen je Pins helemaal negeren.

SPAMMY, SPAM, SPAM.

Aangezien je maar 500 tekens hebt om mee te spelen, neemt het gebruik van meer hashtags (vooral in het begin) ruimte in die beter gebruikt kan worden met goed onderzochte trefwoorden of meer informatie.

Onthoud, mensen - hashtags zijn nog nieuw en nog niet iedereen gebruikt ze.

Vergeet niet je hashtags aan te passen!

Het wordt NIET aanbevolen om steeds dezelfde hashtags en trefwoorden te gebruiken in je Pinterest marketing strategie. Dat heeft weinig zin - je zult telkens hetzelfde publiek bereiken en je eigen bereik beperken.

Door verschillende hashtags te gebruiken in elk van je Pin-beschrijvingen kun je ervoor zorgen dat het maximale aantal mensen ze ziet.

Het maken van meerdere, iets verschillende Pins voor dezelfde blogpost is nu gebruikelijk voor bloggers en marketeers, en dit geeft je de perfecte gelegenheid om je bereik te vergroten door verschillende hashtags te gebruiken.

Als je 3 verschillende Pins maakt, maak dan 3 kleine groepjes hashtags om erbij te gebruiken.

 • De eerste zou kunnen hebben - #ChocolateCake #DessertIdeas #DarkChocolate
 • De tweede zou kunnen hebben - #ChocolateCakeRecipes #Chocolade #Bakken
 • De derde zou kunnen hebben - #BesteChocoladeCake #CakeRecipes #EasyChocolateCake

Ze bevatten alle drie verschillende hashtags, dus het maakt niet uit op welke combinatie van woorden wordt gezocht, je Pins hebben een grotere kans om te worden getoond.

Een voorbeeld Pinbeschrijving -

"Klik om alles te lezen wat je moet weten over het gebruik van hashtags op Pinterest in een gemakkelijk te volgen gids. Bevat ook een complete lijst met Pinterest hashtags voor alle niches -... bloggingwizard.com #BloggingWizard #PinterestMarketingTips #BloggingTipsVoorBeginners

Zie ook: 6 Beste WordPress Author Box Plugins voor 2023 (Vergelijking)

Als we die Pinbeschrijving uitsplitsen, zul je zien dat het niet alleen superduidelijk is waar het blogbericht over gaat, maar dat het ook de volgende trefwoorden bevat:

 • Hashtags op Pinterest
 • [Lijst van] Pinterest hashtags
 • Bloggen Tips
 • Pinterest Marketing

Het bevat ook drie hashtags -

 • #BloggingWizard
 • #PinterestMarketingTips
 • #BloggenTipsVoorBeginners

U ziet ook dat de eerste letter van elk woord een hoofdletter is, zowel voor de hashtags als voor de trefwoorden.

Dit is zeker een beslissing die neerkomt op persoonlijke voorkeur, maar hashtags zijn NIET hoofdlettergevoelig. Ik denk dat ze gemakkelijker te lezen zijn als de eerste letter met een hoofdletter wordt geschreven, en daarom houd ik de trend aan met de niet-gehashtagde trefwoorden.

Als de tekst werd ingekort door Pinterest (op een desktop), zou de hoofdmoot van de informatie nog steeds worden getoond - de call-to action ["klik om alles te lezen ..."] is er, en iemand zou gemakkelijk begrijpen waar het bericht over ging voordat hij doorklikt.

Hoe vind je Pinterest hashtags

Als je een # in de beschrijving van een Pin toevoegt tijdens het proces 'Pin maken', verschijnt er een lijst met hashtags, naast het aantal Pins dat ze bevat.

Zoals je ziet is #homedecor een van de populairste tags, met 3,5 miljoen Pins.

Begin een woord te typen na de # en je krijgt gerelateerde suggesties.

U kunt ook naar hashtags zoeken in het zoekvak van Pinterest, maar als u een keuzelijst met suggesties wilt zien, moet u een spatie invoegen vóór de #. Anders komt er niets tevoorschijn.

Ook moet worden opgemerkt dat u geen hashtag-suggesties krijgt in de vervolgkeuzelijst, maar een lijst met verwante trefwoorden/zoektermen.

Een andere goede manier om Pinterest hashtags te vinden is om na te denken over wat iemand zou zoeken als hij zocht naar wat jij te bieden had.

Stel dat u een recept hebt gemaakt voor een heerlijk smeuïge chocoladetaart - wat zou JIJ zoeken om zo'n recept op Pinterest te vinden?

 • #chocoladecake
 • #chocolatecakerecipes
 • #cakerecipes
 • #baking
 • #dessertideas
 • #bakrecepten

Laten we nu echt zoeken naar #chocolatecake in de zoekbalk van Pinterest. Het beveelt nog een paar zoektermen aan, waarvan ik er een aantal kan toevoegen aan de lijst van hashtags -...

 • #chocolatecakedecoratie
 • #easychocolatecake
 • #chocoladecakeideeën

Terwijl ik die hashtags noteerde, dacht ik ook aan een paar andere -

 • #egglesschocolatecake
 • #veganchocoladecake
 • #glutenvrijechocoladecake

Ik klikte op de eerste pin die verscheen voor de #chocolatecake, en keek toen beter naar de andere hashtags die de pinner in de beschrijving had opgenomen.

 • #healthydessert
 • #brownies
 • #healthychocolate
 • #paleodieet
 • #bestechocoladetaart
 • #darkchocolate

Je moet zeker kijken welke hashtags andere mensen gebruiken, vooral in de beschrijvingen van Pins die op de startpagina verschijnen.

Dat zijn *populaire* Pins die Pinterest heeft uitgekozen om je te laten zien, en je kunt noteren wat ze populair heeft gemaakt - inclusief trefwoorden of hashtags in de beschrijving.

Gebruik verschillende benaderingen voor uw Pinterest hashtags

Een dik, kleverig chocoladetaartrecept kan net zo goed onder #bakrecepten en #chocoladetaartideeën vallen als onder #winterdesserts. Het is echt een goed idee om buiten de gebaande paden te denken als het gaat om het kiezen van de juiste hashtags voor de taak, hoewel je het nog steeds relevant moet houden.

Laten we doen alsof je een nieuwe modeblogpost promoot met zwarte jeans. Dat is je eerste hashtag - #zwartejeans.

Die zwarte jeans zou ook kunnen vallen onder #blackoutfit - een Pinterest hashtag die op weg is om een populaire te worden, momenteel op 3,1k Pins.

Is de outfit meer geschikt voor zomerkleding of winterkleding? #summerwomenswashion (IKR?) heeft 12k Pins - een mooie om te gebruiken als je een modeblogger bent.

Je zou ook #zomermode [95k Pins], #zomerfoto's [1,3k Pins], #zomeroutfits [56k Pins], of #zomeroutfitsvrouwen [1,9k Pins] kunnen overwegen.

Is het een casual outfit? Er zijn veel Pinterest hashtags die je kunt gebruiken als dat zo is - #casual [754k Pins], #casualstyle [69k Pins], of #casualwomensfashion [55k Pins].

Wanneer die speciale gelegenheden zich aandienen - Kerstmis, Valentijnsdag, verjaardagen, jubilea, enz., bedenk dan of die fashion blog Pin (en al je andere fashion blog Pins) geschikt zou kunnen zijn voor juist die gelegenheden. #valentinesday is een verboden hashtag op Instagram ... maar niet op Pinterest! Het heeft 390k Pins.

Je zou ook kunnen overwegen om #valentinesdayideas [5,1k Pins] te gebruiken, of #valentinesdayoutfit - 758 Pins op dit moment, maar ik voorspel dat dat snel zal stijgen als januari/februari eraan komt!

Door buiten de kaders te denken en verschillende soorten relevante hashtags toe te voegen aan de beschrijving van de Pin, maak je kans om het maximale aantal kijkers te bereiken.

Het zou absoluut zonde zijn als iemand jouw leuke outfitpost zou missen omdat hij zocht naar #cutesummeroutfits [1k Pins] maar jij in plaats daarvan #blackdenim [500 Pins] en #blackjeans gebruikte.

Zorg ervoor dat je ook de evergreen hashtags opneemt!

Evergreen hashtags zijn hashtags die het hele jaar door relevant zijn, perfect om te gebruiken om blogberichten te promoten die ook het hele jaar door relevant zijn. Je outfit in zwarte jeans zou absoluut passen bij evergreen tags zoals, #outfits [1,4m Pins], #outfitoftheday [190k Pins], en #outfitideas [115k Pins].

Zie ook: 9 Beste GoDaddy-alternatieven voor 2023 (vergelijking)

Ik heb al deze hashtags gevonden door 5 of 10 minuten #ideeën te tikken in het beschrijvingsvak van een lege, nog niet gepubliceerde Pin op mijn telefoon en te kijken wat er nog meer naar boven komt.

Maak dan een lijst van alle hashtags waarvan je denkt dat ze relevant kunnen zijn in je berichten, en gebruik ze dan in toekomstige Pin-beschrijvingen.

Hoe weet je of je Pinterest hashtags werken?

Je gaat dit antwoord niet leuk vinden...

Er is nog geen gemakkelijke manier.

Pinterest biedt geen analytics of inzichten in de hashtags die je gebruikt, in tegenstelling tot Instagram. Dit zou iets kunnen zijn dat in de toekomst tot stand komt, maar op dit moment is de enige manier om na te gaan of je Pins (en nieuwe Pin hashtag strategie) werken.

Pinterest Analytics (beschikbaar voor zakelijke accounts) helpt je om populaire Pins bij te houden.

Een kijkje nemen in mijn statistieken voor de afgelopen 30 dagen en ik kan zien dat al mijn goed presterende Pins ten minste 2 of 3 hashtags in de beschrijving bevatten - aan het einde. Ik kan ook zien dat 3 van mijn 4 TOP presterende Pins bevatten de hashtag #instagrammarketingtips. Het is geen erg populaire tag met slechts 764 Pins in totaal, maar het is een tag die wordt gebruikt in 3 berichten die het goed doen - wat suggereert dat het de truc doet.

Denk eraan - het is heel gemakkelijk voor je Pin om verloren te gaan in een zee van andere Pins als je de populairste hashtags gebruikt. Mix populaire met minder populaire om ervoor te zorgen dat je Pin gezien wordt!

Om bevestiging te krijgen, zou ik diezelfde hashtag - #instagrammarketingtips - gebruiken in andere, nieuwere Instagram-gerelateerde Pin-beschrijvingen om te zien of het dezelfde resultaten opleverde.

Als iets voor u werkt, negeer het dan niet; maak er gebruik van!

Het einde

Ik hoop dat je veel hebt geleerd van de Definitieve Gids voor Pinterest Hashtags! Nu steeds meer mensen tot het besef komen dat #'s eindelijk een plaats hebben op Pinterest, is het onvermijdelijk dat ze net zo belangrijk worden voor je marketingstrategie als trefwoorden.

Hopelijk heb je nu de tools en informatie die je nodig hebt om de marketingstrijd aan te gaan (metaforisch, natuurlijk) - en te winnen!

Samengevat:

 • Gebruik hashtags spaarzaam - ze zijn nog een vrij nieuw concept en nog niet iedereen gebruikt ze.
 • Besteed ongeveer 10 minuten aan het maken van een lijst met hashtags die relevant zijn voor u en uw blog.
 • Vervang trefwoorden niet door hashtags; gebruik ze in combinatie met elkaar
 • Verander uw hashtags van pin tot pin om meer bereik te krijgen en leer welke het beste werken.
 • Voeg ze toe aan het einde van de beschrijving van je speld om alles netjes te houden.
 • Gebruik een combinatie van nichespecifieke, evergreen en seizoens- of evenementspecifieke hashtags voor een maximaal bereik.
 • Houd je Pins in de gaten om te zien welke hashtags goed lijken te werken voor jou.

Verwante lectuur:

 • 33 Laatste Pinterest statistieken en trends die je moet weten
 • Pinterest SEO: hoe u uw Pinterest marketing strategie algoritmisch kunt beveiligen
 • 17 Eenvoudige manieren om meer volgers op Pinterest te krijgen
 • De 4 beste Pinterest marketing tools voor bloggers

Patrick Harvey

Patrick Harvey is een doorgewinterde schrijver en digitale marketeer met meer dan 10 jaar ervaring in de branche. Hij heeft een enorme kennis van verschillende onderwerpen, zoals bloggen, sociale media, e-commerce en WordPress. Zijn passie voor schrijven en het helpen van mensen om online succesvol te zijn, heeft hem ertoe aangezet om inzichtelijke en boeiende posts te maken die waarde toevoegen aan zijn publiek. Als ervaren WordPress-gebruiker is Patrick bekend met de ins en outs van het bouwen van succesvolle websites, en hij gebruikt deze kennis om zowel bedrijven als particulieren te helpen hun online aanwezigheid te vestigen. Met een scherp oog voor detail en een niet aflatende toewijding aan uitmuntendheid, is Patrick toegewijd om zijn lezers te voorzien van de nieuwste trends en advies in de digitale marketingindustrie. Als hij niet aan het bloggen is, is Patrick te vinden op het verkennen van nieuwe plaatsen, het lezen van boeken of het spelen van basketbal.