Hoe kiest u een domeinnaam waar u in 2023 trots op zult zijn?

Inhoudsopgave
Wilt u leren hoe u een domeinnaam kiest, maar weet u niet zeker waar u moet beginnen?
Het kiezen van een domeinnaam is niet iets wat u lichtvaardig kunt opvatten. Tegenwoordig is een domeinnaam even belangrijk als een bedrijfsnaam, en idealiter zijn ze hetzelfde.
In deze gids leert u hoe u een domeinnaam kiest waar u geen spijt van krijgt.
In totaal zijn er 20 tips om ervoor te zorgen dat u aan het einde van de rit een domeinnaam hebt waar u trots op bent: een die pakkend, gedenkwaardig en relevant is voor uw bedrijf.
Laten we beginnen!
Wat is een domeinnaam?
Een domeinnaam is het adres van uw website dat mensen in de URL-balk van de browser typen om uw site te bezoeken.
In ons geval is dat bloggingwizard.com .
Zonder een domeinnaam kunnen mensen u niet vinden.
Merk op dat de domeinnaam uit twee delen bestaat. Lees van rechts naar links zie je wel:
- De Topniveaudomein (TLD) is de uitbreiding - bijv. .COM
- De Domein van het tweede niveau (SLD) is de identiteit van uw site - bijv. bloggingwizard

De TLD is essentieel voor het functioneren van een domein, en u kunt kiezen uit honderden verschillende extensies.
De originele topleveldomeinen (TLD's) zijn: .com
.net
.org
.int
.gov
.edu
.mil
enz.
Dan zijn er landcodetopniveaudomeinen (ccTLD's) waaronder: .au
(Australië) .de
(Duitsland) .fr
(Frankrijk) .in
(India) .jp
(Japan) .ph
(Filippijnen) .uk
(Verenigd Koninkrijk) enz.
En sinds 2011 hebben we een lading meer generieke topleveldomeinen (gTLD's) waaronder: .tech
.shop
.biz
.club
.live
.fotografie
.music
.kaarten
.bike
.agentschap
.city
.digital
enz.
Hoewel, zoals u in deze tabel kunt zien, .COM veruit het populairste TLD is:

De SLD is waar u bijna elke naam kunt kiezen die u wilt, zolang die niet al door iemand anders is geregistreerd, om voor de domeinextensie te zetten.
Laten we eens kijken hoe u uw domeinnaam kiest en registreert.
Hoe kiest u een domeinnaam: 20 toptips
In het volgende gedeelte begeleiden we u bij het kiezen van uw domeinnaam. Gebruik dit proces om een lijst met ideeën voor domeinnamen op te stellen.
We hebben het proces in vier stappen verdeeld:
Zie ook: 11 Beste Social Media Dashboard Tools vergeleken (2023): beoordelingen & prijzen- Dingen die u moet overwegen voordat u uw domeinnaam kiest
- Hoe maak je een merkbare domeinnaam
- Dingen die u moet controleren met uw domeinnaam
- Hoe kiest u de beste domeinextensie
Let op: Het onderstaande advies is gebaseerd op de aankoop van een nieuwe domeinnaam in plaats van een geparkeerde of bestaande domeinnaam. Veel van het onderstaande advies zal echter nog steeds van toepassing zijn.
Stap 1 - Dingen die u moet overwegen voordat u uw domeinnaam kiest
#1 - Moet ik mijn eigen naam gebruiken?
Als uw website over uzelf gaat, hetzij een persoonlijke blog of uw zakelijke website, dan is het zinvol te overwegen uw eigen naam te gebruiken.
Denk bijvoorbeeld aan mijn collega-tekstschrijvers Amy Boylan en André Spiteri:
- Amy koos ervoor haar naam te gebruiken: amyboylan.com
- André besloot een merknaam te gebruiken: maverickwords.com
Beide opties werken, maar een groot voordeel van het gebruik van een merknaam is dat het flexibeler is. Stel bijvoorbeeld dat André besluit zijn bedrijf uit te breiden en een copywritingbureau te runnen, dan kan Maverick Words nog steeds worden gebruikt.
#2 - Moet ik een trefwoorddomein of een merkdomein gebruiken?
Een trefwoorddomein is een domeinnaam met trefwoorden erin, zoals BuyGuitars.com.
Een merkdomein is een domeinnaam zonder de sleutelwoorden erin, zoals Apple.com.
Een paar jaar geleden werd het vanuit SEO-oogpunt gunstig geacht om een trefwoorddomein te kiezen, zodat je sneller en hoger kon ranken met je website.
Tegenwoordig is dat niet het geval, zoals Google's John Mueller uitlegde, en de consensus is dat een merkdomein het beste werkt.
Hoewel het niet zo obscuur hoeft te zijn als Apple.com.
#3 - Moet ik een algemene of specifieke domeinnaam gebruiken?
Dat hangt ervan af. Dit is een lastige, want niemand weet wat de toekomst brengt.
Aan de ene kant is het goed om een domeinnaam te kiezen die uw merk beschrijft, maar aan de andere kant wilt u niet te specifiek worden voor het geval u in de toekomst meer diensten of producten wilt aanbieden.
Als u bijvoorbeeld SEO-diensten levert en voor StarSEOServices.com hebt gekozen, wat gebeurt er dan als u in de toekomst meer digitale marketingdiensten wilt aanbieden?
Geef uzelf dus, indien mogelijk, wat speelruimte voor het geval u wilt veranderen. Denk altijd aan de lange termijn.
Stap 2 - Een merkbare domeinnaam creëren
In dit deel ontdekt u hoe u inspiratie kunt opdoen en uw merkbare domeinnaam kunt creëren. In dit stadium kunt u beter een handvol potentiële ideeën bedenken.
#4 - Kies een korte naam
Korte namen werken het best om verschillende redenen. Om te beginnen zijn ze gemakkelijk te onthouden, te spellen en te typen.
U hoeft maar te denken aan de populairste sites zoals Google, Bing, Yahoo, Amazon, Apple, om te beseffen dat er een logische reden moet zijn om een korte domeinnaam te kiezen.
Het kan echter een uitdaging zijn om een naam van één woord te bedenken, tenzij je een nieuw woord creëert. (Daarover later meer.)
#5 - Maak het pakkend en gedenkwaardig
Combinaties van twee woorden werken bijzonder goed. Hier zijn een paar voorbeelden:
- BloggingWizard
- MaverickWords
- FunnelOverload
- ProfitBlitz
Ik denk dat dit komt door het ritme waarmee je de naam uitspreekt. Probeer er een paar hardop te zeggen, en je zult zien wat ik bedoel. En omdat het goed klinkt, blijft het hangen. Het is pakkend en memorabel.
#6 - Controleer uw concurrenten
Het is altijd de moeite waard na te gaan wat voor soort naam uw concurrenten gebruiken. Als u een niche of bedrijfstak onderzoekt, zult u zien dat ze vaak patronen volgen.
Bijvoorbeeld, in de tech industrie heb je TechRadar en TechCrunch. En in de baardverzorgings niche heb je Beardbrand en Beardoholic.
Let op: Is het je opgevallen dat die voorbeelden allemaal tweewoordencombinaties zijn?
#7 - Brainstorm
Nu je in de flow zit, is het tijd om pen en papier te pakken en een paar ideeën op te schrijven. Denk niet te hard of te lang na, schrijf gewoon iets. Kies woorden die te maken hebben met je niche, producten, diensten. Of verzin gewoon een woord.
Probeer tien woorden op papier te krijgen en vraag desgewenst je vrienden en familie om ook een paar ideeën in te brengen.
#8 - Probeer formules te benoemen
In de loop der jaren heeft Adam enkele websites beheerd met enkele topnamen.
Dus hoe doet hij het?
Wanneer hij een domeinnaam creëert, gebruikt hij zijn magische formule:
blognaam = [onderwerp of doelgroep] + [einddoel of transformatie]
Hier is bijvoorbeeld hoe hij de formule heeft toegepast op zijn laatste site:
Funnel Overload = [marketing funnels] + [creatie en uitvoering]
Probeer eens of u de formule kunt gebruiken voor uw domeinnaam.
#9 - Nieuwe woorden creëren
Soms lijkt het alsof alle beste namen al bezet zijn. Maar wanhoop niet. U kunt uw creatieve spieren laten werken en nieuwe woorden creëren. Dat hebben bekende merken als Google, Bing en Yahoo gedaan, dus waarom zou u dat niet kunnen?
Wil je een beetje hulp bij het verzinnen van woorden, gebruik dan Wordoid.
Zie ook: 8 Beste WordPress Quiz Plugins voor 2023 (Top Picks)De tool heeft enkele invoerparameters aan de linkerkant waar u uw taal, kwaliteit, patroon, lengte en domein selecteert, en het genereert ideeën.
Hier zijn bijvoorbeeld enkele suggesties voor kwalitatief hoogstaande wordoids in het Engels, die niet meer dan 10 letters lang zijn:

Een alternatief voor Wordoid is Panabee. Hier voer je een paar woorden in, zoals 'guitar licks', en Panabee genereert een heleboel suggesties op basis van fonemen, lettergrepen, afkortingen, achtervoegsels, voorvoegsels en populaire domeintrends:

Panabee noemt ook gerelateerde termen voor elk onderwerp, wat u op ideeën kan brengen waar u niet aan gedacht had, plus het controleert de beschikbaarheid van domeinen, app-namen en sociale mediaprofielen:

#10 - Woorden samenvoegen
Het samenvoegen van twee woorden tot een nieuw woord is een andere manier om een uniek woord te creëren. De techniek heet een portmanteau, en het idee is om de klanken en betekenissen van twee woorden te mengen. Bijvoorbeeld:
- alcopop, van alcohol en pop
- blog, van web en logboek
- freemium, van gratis en premium
#11 - Gebruik een domeinnaam generator
Als u nog wat inspiratie nodig hebt, waarom probeert u dan niet een domeinnaamgenerator? Deze tools werken allemaal op dezelfde manier: u voert een onderwerp in en krijgt een lijst met ideeën voor domeinnamen. Hier ziet u wat ze allemaal genereerden voor het onderwerp 'voetbal':
- Automattic - LeanDomainSearch

- Shopify - Bedrijfsnaam Generator

Stap 3 - Dingen die u moet controleren bij uw potentiële domeinnaam
U zou nu een paar ideeën voor uw domeinnaam moeten hebben. Maar voordat u verder gaat en namen gaat registreren, is het de moeite waard een paar dingen te controleren.
#12 - Vermijd het gebruik van koppeltekens en cijfers
Idealiter wilt u het gebruik van koppeltekens en getallen in uw domeinnaam vermijden. Getallen zien er een beetje goedkoop uit - bijv. slidingwardrobes4u.com En koppeltekens (of streepjes) zien er ook niet zo goed uit - bijv. 123-reg.nl plus er is een kans dat gebruikers ze vergeten, en invoeren 123reg.nl in plaats daarvan.
#13 - Zorg ervoor dat het er goed uitziet
Een andere controle is nagaan of uw domeinnaam niet per ongeluk andere woorden spelt. De merknaam Who Represents was bijvoorbeeld in orde totdat de woorden werden samengevoegd tot de domeinnaam Whorepresents.com. Het is een van de vele gênante gevallen.
#14 - Zorg ervoor dat het gemakkelijk te typen is.
In het verlengde van het thema 'goed uitzien', probeer het gebruik van dubbele letters in uw domeinnaam te vermijden, wat u kunt krijgen als u twee woorden samenvoegt, zoals Magi cc ats.com. Ook hier is er een kans dat gebruikers vergeten dat er twee letters hetzelfde zijn en de naam verkeerd intypen.
#15 - Zorg ervoor dat het gemakkelijk uit te spreken en te spellen is.
Afgezien van het typen wilt u er ook voor zorgen dat uw domeinnaam gemakkelijk uit te spreken is. Wanneer uw website in een gesprek ter sprake komt, moeten mensen intuïtief weten hoe ze de naam moeten uitspreken en spellen.
Let op: Ik maakte deze fout met mijn eerste website Byte of Data en moest er voortdurend voor zorgen dat mensen Byte gebruikten in plaats van Bite.
#16 - Zorg ervoor dat de naam beschikbaar is op sociale media
Als uw ideeën voor domeinnamen er nog steeds goed uitzien, dan is het nu een goed moment om te kijken of ze beschikbaar zijn op alle sociale medianetwerken. Als onderdeel van uw algemene branding is het zinvol om dezelfde social media handle te houden als uw domeinnaam, zodat mensen er vertrouwd mee raken en weten hoe ze u op elk kanaal kunnen vinden.
#17 - Vermijd problemen met auteursrechten en handelsmerken
Het laatste wat u kunt gebruiken is een rechtszaak wegens schending van het auteursrecht of handelsmerk, dus controleer uw potentiële domeinnaam op deze overheidswebsites: US Copyright Office en US Patent and Trademark Office.
Laat u ook niet verleiden om te proberen een gevestigde merknaam te gebruiken op een minder bekend gTLD, zoals Facebook.agency, want het bedrijf zal u waarschijnlijk aanvechten, en u zult een verloren strijd voeren.
Stap 4 - Gebruik de beste domeinnaamextensie
De laatste stap, zodra u tevreden bent met uw ideeën voor een domeinnaam, is het vinden van de beste domeinextensie.
#18 - Kies eerst ".com"
Zoals we eerder zagen, is .COM veruit de populairste domeinextensie en gebruikers typen intuïtief .com wanneer ze een website in hun browser invoeren.
Het is de meest gevestigde en vertrouwde domeinextensie. Kies dus altijd voor de .com-extensie als deze beschikbaar is.
Als het niet beschikbaar is, kunt u overwegen een ander TLD te gebruiken, zoals .NET of .ORG. Maar u wordt geconfronteerd met het vooruitzicht dat u verkeer verliest naar de bestaande .COM-site. davidhartshorne.com is bijvoorbeeld de website van een Amerikaanse voice-overartiest. Stel u de verwarring en het mogelijke verlies aan verkeer voor als ik had gekozen voor davidhartshorne.net. (En, geloof me, mensen spellen mijn naam altijd verkeerd!)
#19 - Kies uw ccTLD
Afhankelijk van uw bedrijf kan het zinvoller zijn om uw landcodetopniveaudomein (ccTLD). Als u bijvoorbeeld een Frans restaurant in Parijs runt, waar traditionele Franse gerechten worden geserveerd, dan is de .FR ccTLD is misschien meer geschikt.
#20 - Overweeg andere domeinextensies
Er zijn nu honderden domeinextensies om uit te kiezen, dus u kunt overwegen om een van de nieuwe gTLD's te kiezen. De .io-extensie is bijvoorbeeld vrij populair bij tech- en SaaS-startups, zoals parlor.io. Maar ons advies is nog steeds om waar mogelijk voor .com te gaan.
Hoe koopt u uw domeinnaam
Met alles afgevinkt uit het vorige deel, is het tijd om uw domeinnaam te kopen.
Zorg ervoor dat u uw domein koopt bij een gerenommeerd domeinregistratiebedrijf dat is geregistreerd bij ICANN (de Internet Corporation for Assigned Names and Numbers).
Er zijn veel plaatsen om uw domeinnaam te kopen, maar wij raden u aan Namecheap .
Let op: Veel webhosts bieden ook domeinen aan, soms gebundeld als onderdeel van een eerstejaarspakket. Maar voor de veiligheid en het gemak raden wij aan uw domeinnaam apart te kopen.
Controleer de beschikbaarheid
Ga naar Namecheap Als .COM beschikbaar is, kunt u het meteen registreren. Zo niet, dan krijgt u een lijst te zien met alle alternatieve gTLD's.
Beschikbaarheid domeinnaam controlerenLet op: Als het domein dat u wilt kopen bezet is en niet wordt gebruikt, kunt u het misschien van de huidige eigenaar kopen. Maar dan moet u wel weten wie dat is. Lees meer in ons bericht over hoe u kunt achterhalen wie de eigenaar van een domeinnaam is.
Overweeg om ook de andere extensies te kopen
U kunt overwegen de andere TLD-extensies te kopen, evenals .COM, om te voorkomen dat iemand een concurrerende site opzet of misbruik maakt van uw merknaam.
Overweeg om de spelfouten te kopen
Sommige mensen kopen ook de waarschijnlijk verkeerde spelling van hun domeinnaam en zetten een redirect op naar de juiste site. Dat is precies wat Flickr.com deed toen ze Flicker.com kochten.
Stel in dat uw domeinen automatisch worden verlengd
U registreert uw domeinnaam meestal voor 12 maanden. Tegen het einde van die periode zou u een e-mail moeten krijgen om u eraan te herinneren uw domeinnaam te vernieuwen voordat iemand anders het van u "steelt". Maar met Namecheap kunt u uw domeinnaam instellen om automatisch te vernieuwen, dus er is geen kans dat u het vergeet.
Registreer uw bijbehorende social media handles
Nu u uw nieuwe domeinnaam heeft gekocht, vergeet dan niet de identieke social media handles te registreren om uw brandingpakket compleet te maken.
Laatste gedachten over de keuze van een domeinnaam
U zou nu al een paar ideeën voor domeinnamen moeten hebben.
Uw domeinnaam moet een goede eerste indruk maken en lang meegaan. Het is een integraal onderdeel van uw branding dat niet lichtvaardig mag worden opgevat.
Neem de tijd om alle bovenstaande tips door te nemen om u te helpen een domeinnaam te kiezen waar u trots op bent. Eén die pakkend, memorabel en relevant is.
Meer hulp nodig met uw blog? Bekijk deze populaire gidsen:
