19 Top YouTube-kanaalideeën voor 2023 (+ voorbeelden)

 19 Top YouTube-kanaalideeën voor 2023 (+ voorbeelden)

Patrick Harvey

Wil je een YouTuber worden, maar heb je geen idee wat voor soort kanaal je moet maken? Laten we dat oplossen.

In dit bericht delen we enkele van de beste ideeën voor YouTube-kanalen. Dit zijn de soorten kanalen die de meeste kans maken om aan te slaan.

Naast elk kanaalidee vindt u voorbeelden en tips om u op weg te helpen.

Klaar? Laten we erin springen!

1. Gaming kanaal

Gaming is al lange tijd een van de populairste categorieën YouTube-kanalen, zo groot dat YouTube Gaming in 2020 een recordaantal van 100 miljard uur aan kijktijd heeft bereikt.

Onnodig te zeggen dat gamekanalen ongelooflijk snel kunnen groeien. Maar wees gewaarschuwd: er is veel concurrentie in deze ruimte.

Als je wilt concurreren, moet je buiten de kaders denken. Upload niet gewoon weer een generieke playthrough van een spel dat tientallen andere makers al hebben gespeeld.

Streef ernaar je kijkers iets nieuws en spannends te bieden, en upload verse gaming content die nog niet eerder is gedaan.

Het is aan jou wat voor soort gaming content je maakt. Sommige YouTubers richten zich op slechts één game (denk aan Dream en Minecraft of Ninja en Fortnite) terwijl anderen een mix van verschillende games spelen.

Het voordeel van de laatste is dat je gamefilmpjes kunt uploaden over wat op dit moment hot is en kunt inspelen op opkomende trends.

Om meer views te krijgen, moet je ervoor zorgen dat je de titels en thumbnails van je YouTube-video's goed vastlegt. Het helpt ook om je gamekanaal te promoten als je net begint om wat momentum op te bouwen.

Voorbeeld

TheRealKenzo is een YouTube-gamer die bekend staat om zijn ongelooflijke Overwatch-vaardigheden. Hij uploadt regelmatig indrukwekkende compilaties van zijn beste momenten en heeft meer dan 800.000 abonnees.

Als we naar zijn kanaalgeschiedenis kijken, zien we dat hij een piek in kijkers had rond oktober 2022, toen zijn videoweergaven sprongen van ongeveer 100-200k per video naar 1-2m per video.

Deze piek in het aantal views viel samen met de release van Overwatch 2. Het werd de nieuwe hot game en Kenzo profiteerde met succes van die trend om zijn kijkcijfers te verhogen.

2. Uitdagingsvideo's

Uitdagingsvideo's kunnen gemakkelijk viraal gaan, waardoor ze een geweldige keuze zijn als je snel duizenden abonnees wilt verdienen.

In uitdagingsvideo's stel je jezelf een gekke taak en neem je jezelf op terwijl je die probeert te volbrengen. Mensen houden van een underdogverhaal, dus hoe schijnbaar onmogelijker de uitdaging is, hoe groter de kans dat mensen op je video's zullen klikken en zich ermee bezig zullen houden.

Voorbeeld

Ryan Trahan heeft de uitdaging video format absoluut genageld. Hij uploadt regelmatig video's waarin hij het onmogelijke probeert te bereiken, zoals $ 0,01 omzetten in een huis in een week of 50 uur overleven met alleen Bitcoin.

Niet verrassend is hij een van de meest succesvolle makers op het platform met meer dan 11 miljoen abonnees.

Ongetwijfeld zijn meest succesvolle serie tot nu toe was zijn "I survived on $0.01 for 30 days series", waarin hij verslag deed van zijn pogingen om te overleven en door het hele land te reizen om een penny te bezorgen bij MrBeast met slechts een penny en de kleren op zijn rug.

De serie was zo'n daverend succes dat het bijna 14 miljoen maaltijden opleverde voor Feeding America en tientallen miljoenen bekeken video's. Het leverde ook 30 video's aan inhoud op voor Ryan.

3. Compilatiekanaal

Compilatiekanalen zijn perfect voor beginners op YouTube, omdat ze zo gemakkelijk zijn om mee te beginnen.

Zie ook: De beste MailChimp alternatieven voor 2023 (vergelijking)

U hoeft alleen maar compilaties te maken van uw favoriete inhoud en daar zelf wat waarde aan toe te voegen. U kunt bijvoorbeeld uw eigen verhaal of bijschriften toevoegen.

Het mooie hiervan is dat je geen originele inhoud hoeft op te nemen, zodat je sneller video's kunt maken en publiceren. En compilatievideo's hebben ook de neiging om veel views aan te trekken, waardoor je snel subs kunt verdienen.

Als je eenmaal je eerste paar duizend abonnees hebt, zou je kunnen beginnen met het maken van originele inhoud. Maar tegen die tijd heb je al een basis om vanuit te werken.

Bedenk wel dat als je compilatievideo's maakt, je rekening moet houden met auteursrechten. Wij zijn hier geen juristen, dus je moet je eigen onderzoek doen voordat je begint met uploaden.

Voorbeeld

Ozzy Man Reviews is een goed voorbeeld van een compilatiekanaal dat het goed doet. Hij uploadt regelmatig videocompilaties van grappige clips van over het hele internet en heeft meer dan 5 miljoen abonnees.

Maar Ozzy Man steelt niet zomaar schaamteloos content zoals andere compilatiekanalen. Hij voegt zelf waarde toe door zijn hilarisch grappige voice-overs. Probeer iets soortgelijks te doen wanneer je je eigen YouTube-video-ideeën voor beginners bedenkt.

4. Educatief kanaal

Als je een expert bent op een bepaald gebied, waarom begin je dan niet je eigen educatieve YouTube-kanaal?

Educatieve kanalen kunnen vele vormen aannemen, maar zij uploaden gewoonlijk inhoud zoals how-to video's, tutorials, zelfhulpadvies, enz.

Dit soort YouTube-video's scoren goed in zowel YouTube als in zoekmachines zoals Google. Je kunt dus veel verkeer krijgen via organisch zoeken, waardoor je snel abonnees kunt winnen.

Zodra uw abonneebestand is gegroeid, kunt u uw publiek te gelde maken door extra betaalde educatieve inhoud uit te brengen. U kunt bijvoorbeeld een online cursus masterclass maken met behulp van een van deze eLearning platforms en deze promoten via uw video's.

Voorbeeld

Income School is een YouTube-kanaal dat korte tutorials en tips en trucs video's uploadt over SEO, marketing en bloggen. Ze gebruiken hun YouTube-kanaal als een middel om leads te genereren voor hun Project 24 online cursus series.

5. Nieuwszender

Een van de beste strategieën om snel abonnees te krijgen, is het maken van video's over actuele onderwerpen. En dat is de reden waarom YouTube-nieuwskanalen zo snel groeien - ze uploaden voortdurend video's over de laatste actuele onderwerpen, die vaak echte klikmagneten zijn.

We hebben het hier niet over 'mainstream' nieuwskanalen zoals NBC, CNN of Fox News, maar over niche YouTube-nieuwskanalen die zich richten op een specifiek gebied: zoals gamenieuws, technieuws of roddels over beroemdheden.

Voorbeeld

Mogul Mail is het drama/nieuws/gossip kanaal van de populaire live streamer Ludwig. Op Mogul Mail deelt Ludwig regelmatig video's waarin hij het laatste nieuws en drama uit de wereld van influencers bespreekt.

Zoals alle succesvolle YouTube-nieuwskanalen heeft Mogul Mail een duidelijk afgebakende niche. Het richt zich bijna uitsluitend op trending stories in verband met influencers, live streaming, gaming en internetcultuur - onderwerpen waarmee presentator Ludwig het meest vertrouwd is.

6. Reisvlog

Reisvlogs zijn YouTube-kanalen die video's uploaden van reizen en ervaringen over de hele wereld. Als je boeiende reisinhoud kunt maken, kun je supersnel groeien.

Een van de redenen waarom reisvlogs geweldig zijn, is dat ze minder concurrerend zijn dan veel andere gebieden. En mensen kijken graag naar video's die hen exotische plaatsen laten zien die ze zelf misschien niet kunnen bezoeken.

Voorbeeld

Bald and Bankrupt is een van de meest succesvolle reisvloggers. Hij verkent veel landen, maar richt zich vooral op Oost-Europa - een regio die veel andere vloggers links laten liggen.

Zijn aparte stijl van ruwe beelden met minimale bewerking en spannende clickbaity-titels hebben de groei van zijn kanaal bevorderd, en hij heeft tot nu toe meer dan 3,6 miljoen abonnees.

7. Praat- en variétéprogramma's

Talk- en variétéshows zijn YouTube-kanalen waarin jij, de presentator, centraal staat.

De focus ligt op je persoonlijkheid - dat is waar kijkers voor afstemmen - dus het maakt niet echt uit. wat zolang je je inzet. Alles mag.

Voorbeeld

Good Mythical Morning (GMM) is het beste voorbeeld van een YouTube talk/variety show. Het kanaal uploadt dagelijks video's waarin de gastheren, Rhett & Link, de kijkers vermaken door voedsel te proberen, spelletjes te spelen, experimenten uit te voeren, gasten te interviewen en nog veel meer.

GMM is een van de meest succesvolle kanalen op YouTube. Het bestaat al meer dan tien jaar en heeft meer dan 18 miljoen abonnees.

De belangrijkste reden voor het succes van GMM is de persoonlijkheid van de presentatoren en het feit dat zij zich sterk hebben gericht op het opbouwen van een gemeenschap. Veel GMM-kijkers, die 'Mythical Beasts' worden genoemd, zijn trouwe fans die elke ochtend afstemmen op hun dagelijkse dosis Rhett & Link.

8. Livestream kanaal

Live streams zijn een van de snelst groeiende soorten inhoud en zijn nu goed voor bijna een kwart van alle online kijktijd.

Maar omdat live streaming nog een relatief nieuwe industrie is in vergelijking met video-on-demand, is er veel minder concurrentie in de ruimte, waardoor je heel snel kunt groeien.

Je kunt profiteren van het gebrek aan concurrentie door je eigen livestream-kanaal te beginnen met YouTube Live.

Om een succesvol livestreamkanaal te maken, moet u zich richten op interactie met het publiek - bij livestreams gaat het erom dat kijkers het gevoel krijgen dat ze deel uitmaken van een gemeenschap. U kunt zelfs overwegen een gemeenschapsruimte voor uw kijkers te bouwen met behulp van een platform als Podia.

Voorbeeld

Only in Japan Go bewijst hoe snel je kunt groeien op YouTube Live. De gastheer van het kanaal, John Daub, deelt regelmatig live video's waarin hij verschillende delen van Japan verkent.

Dit geeft kijkers een unieke ervaring uit de eerste hand van een deel van de wereld dat ze anders misschien niet kunnen bezoeken. Het kanaal heeft tot nu toe meer dan 290.000 abonnees.

9. Sociale experimenten

Sociale experimenten zijn een ander soort inhoud die meestal veel views, engagements en abonnees krijgen.

Dit soort kanalen uploaden video's waarin ze de reacties van mensen op bepaalde situaties of gebeurtenissen testen. Ze hebben vaak veel 'schok'-waarde en zorgen voor geweldige, clickbaity titels.

Voorbeeld

Cut heeft het sociale experiment format onder de knie. Ze uploaden video's die de grenzen opzoeken en mensen in interessante en vaak ongemakkelijke situaties plaatsen, en documenteren vervolgens de resultaten.

Een van hun meest succesvolle series is hun datingshow The Button, waarin deelnemers met elkaar speeddaten en hen kunnen afwijzen door op een knop te drukken.

Het is intens en meer dan een beetje ongemakkelijk, waardoor het een virale hit is geworden en tientallen andere succesvolle YouTubers ertoe hebben aangezet erop te 'reageren', waaronder Pewdiepie.

10. Duur stuntkanaal

Dit is een nieuw genre YouTube-kanaal dat werd gepionierd door de koning van YouTube zelf, MrBeast.

Zoals de naam al doet vermoeden, publiceren dit soort kanalen inhoud met superdure stunts. Meestal gaat het om het weggeven van belachelijke bedragen aan mensen of het houden van wedstrijden met prijzen van zes cijfers.

Het klinkt misschien vreemd, maar het werkt. Want dit soort video's zijn klik magneten. Ze hebben de neiging om miljoenen keren bekeken te worden en kunnen je ongelooflijk snel een ton abonnees opleveren. Het enige probleem is dat ze... zeer duur om te maken.

Voorbeeld

MrBeast is het voor de hand liggende voorbeeld om naar te kijken. Zijn weggeef- en dure stuntvideo's hebben hem meer dan 112 miljoen abonnees opgeleverd en hem misschien wel de meest succesvolle YouTuber aller tijden gemaakt.

Deze inhoudsstrategie was zo succesvol voor MrBeast dat er een golf van copycat-kanalen is ontstaan die hetzelfde doen.

Zelfs YouTubers die op zichzelf al succesvol waren, zoals Disguised Toast, Ludwig en Miniminter, proberen nu een graantje mee te pikken door hun eigen 'doneer'-video's te uploaden, waarin ze geld weggeven aan anderen.

11. Reactiekanaal

Reactiekanalen lijken veel op compilatiekanalen, omdat je in je video's veel inhoud van andere makers gebruikt.

Het verschil is dat je, in plaats van een hoop inhoud te verzamelen en samen te voegen, jezelf of anderen opneemt die erop reageren.

Om wat voor reden dan ook lijken kijkers reactiekanalen leuk te vinden, dus ze kunnen heel snel groeien als je ze goed aanpakt. En reactievideo's zijn ook vrij eenvoudig te maken, waardoor dit een van de beste ideeën voor beginners is.

Voorbeeld

MrBeast Reacts is een ander kanaal van MrBeast, naast zijn hoofdkanaal. Hij gebruikt het om uitsluitend react video's te publiceren, en de meeste uploads krijgen meer dan 10 miljoen views. Het kanaal heeft meer dan 20 miljoen subs tot nu toe.

12. Horror kanaal

Horror-kanalen zijn een ander populair subgenre dat heel snel abonnees kan krijgen. Het is aan jou wat voor soort video's je uploadt - zolang ze maar eng zijn.

Sommige van de populairste horror YouTube-kanalen zijn eenvoudige vertellingen van enge verhalen van over het hele internet, vergezeld van wat sfeervolle muziek en visuals om de spanning op te voeren.

Voorbeeld

Mr. Nightmare is een griezelkanaal met videoverhalen van waargebeurde enge verhalen. De maker haalt veel van zijn inhoud uit subreddits met enge verhalen en inzendingen van fans.

Maar het is zijn gladde, diepe, monotone voice-over die hem hielp zich te onderscheiden van zijn concurrenten en hem meer dan 6 miljoen abonnees opleverde.

13. Beauty & fashion kanaal

Beauty- en modekanalen zijn precies wat er op het blikje staat - kanalen die beauty- en modegerelateerde inhoud uploaden, zoals huidverzorgingsroutines, make-uprecensies, fashion hauls, enz.

Als je een passie hebt voor mode, of een meester bent in make-up, is dat een geweldige niche om je op te richten. Dit soort kanalen richt zich voornamelijk op een vrouwelijk publiek, maar dat betekent niet dat je geen succes kunt hebben als mannelijke maker.

In feite is de mannelijke schoonheids- en modewereld veel minder verzadigd. En minder concurrentie betekent dat er meer groeikansen zijn.

Promotionele en gesponsorde video's zijn ongelooflijk gebruikelijk in dit kanaalgenre, en het maken van een promovideo is ongelooflijk eenvoudig. Kies je favoriete product, maak een recensie- of instructievideo en plaats een affiliate link in de beschrijving.

Voorbeeld

Pretty Pastel Please is een van de meest succesvolle beautyvloggers op YouTube. Ze uploadt een goede mix van content, waaronder product hauls, haarverzorgingsroutines en zelfs reiscontent. Tot nu toe is haar kanaal uitgegroeid tot meer dan 720.000 abonnees.

14. Unboxing kanaal

Unboxing is een modern fenomeen en een relatief nieuw genre content. Unboxing YouTubers filmen zichzelf (vaak met alleen hun handen in beeld) terwijl ze een pas gekocht product uit de verpakking halen, het onderzoeken en soms de functies bekijken.

Het klinkt misschien saai, maar het formaat is een hit gebleken op YouTube. Er zijn miljoenen mensen die graag naar unboxing video's kijken, dus je kunt snel abonnees verdienen door dit soort content te uploaden.

Voorbeeld

TheRelaxingEnd is een unboxing kanaal dat zich richt op de gaming niche.

Hierin pakt de maker consoles, videogames en andere technische producten uit. De strakke witte achtergrond en witte handschoenen leggen de nadruk op het product dat wordt uitgepakt, wat het kanaal tot een succes heeft gemaakt.

Het heeft meer dan 8,8 miljoen abonnees en de populairste video heeft meer dan 27 miljoen views.

15. ASMR kanaal

ASMR (Autonomous Sensory Meridian Response) verwijst naar de tintelende sensatie die sommige mensen ervaren op hun hoofdhuid, nek en wervelkolom als reactie op bepaalde soorten audio- en visuele stimuli.

Het zintuiglijke fenomeen heeft een heel genre YouTube-kanalen voortgebracht die zich richten op het maken van video's die zijn ontworpen om deze reactie uit te lokken - en ze zijn super populair.

ASMR-makers gebruiken ademhalingsgeluiden en fluisteren in de microfoon om die tintelende sensatie op te roepen waar kijkers naar hunkeren. Je hebt een uitstekende microfoon nodig als je deze route wilt volgen.

Voorbeeld

Gibi ASMR is een goed voorbeeld van hoe je een succesvol ASMR-kanaal maakt. Gibi kent de ASMR-wereld door en door en weet precies wat voor soort inhoud haar gemeenschap wil. Haar kanaal heeft meer dan 4,4 miljoen abonnees en het aantal stijgt nog steeds.

16. Comedy kanaal

Lachen is een krachtig middel om een publiek te vergroten. Comedykanalen zijn een van de populairste YouTube-genres en krijgen miljoenen abonnees. Dus als je een talent hebt om mensen aan het lachen te maken, kan dit de perfecte niche voor je zijn.

Er zijn veel verschillende soorten comedy-kanalen. Je kunt comedysketches uploaden, grappige compilaties, standup-routines... noem maar op. Zolang het amusant is, kan alles.

Voorbeeld

College Humor is het YouTube-kanaal van een van de populairste comedysites op het web. Ze delen originele, grappige video's, waaronder comedysketches, webseries en animaties. En ze hebben meer dan 14 miljoen abonnees.

17. Muziekkanaal

Waarom begin je niet je eigen muziekkanaal? Je kunt covers en originele nummers uploaden en YouTube gebruiken om je carrière als muzikant te lanceren.

Of als je niet zelf muziek wilt maken, kun je je eigen YouTube-label, compilatiekanaal of radiostation beginnen en in plaats daarvan tracks van andere artiesten delen. Nogmaals, zorg ervoor dat je op de hoogte bent van alle relevante auteursrechtwetten.

Hoe dan ook, YouTube kan een uitstekende inkomstenbron zijn voor muzikanten.

Zie ook: 7 Beste Google Analytics Alternatieven (2023 Vergelijking)

Voorbeeld

Chillhop Music is een van de meest succesvolle YouTube-muziekkanalen. Miljoenen kijkers luisteren naar Chillhop-mixen met ontspannende, chill-out beats terwijl ze studeren en gamen. Het kanaal heeft meer dan 3,2 miljoen abonnees.

18. Shorts kanaal

YouTube Shorts zijn het antwoord van YouTube op TikTok. Shorts-kanalen uploaden uitsluitend boeiende video's in korte vorm, zoals je die ook kunt vinden op Instagram Reels of TikTok.

Omdat YouTube Shorts een van de nieuwste functies van het platform is, worden ze sterk gepusht door het algoritme. En dat betekent dat de makers van Shorts ongelooflijk snel groeien en supersnel abonnees krijgen.

Voorbeeld

5-Minute Crafts FAMILY is een ubersuccesvol YouTube-kanaal dat een mix van korte en lange video's publiceert. Hun grappige korte DIY-voetzeep is tot nu toe maar liefst 559 miljoen keer bekeken. Dat is meer dan een half miljard keer bekeken in één video. Ongelooflijk, toch?

19. Verzachtende inhoud

Kalmerende content is een van de grootste YouTube-trends van 2022. Het werd belicht in YouTube's laatste culture & trends rapport.

Volgens het rapport gebruikt meer dan 83% van de kijkers van Gen Z YouTube alleen om zich te ontspannen. Deze trend heeft geleid tot een golf van 'comfort creators'-kanalen die uitsluitend ontspannende content uitbrengen om kijkers een gevoel van vertrouwdheid en nostalgie te bieden.

Kalmerende inhoud maakt deel uit van een bredere trend van 'vibe' inhoud die mensen helpt zich getransporteerd te voelen naar een andere plaats en helpt hun emotionele frequentie te veranderen.

Voorbeeld

Choki is het perfecte voorbeeld van een rustgevend YouTube-kanaal. De maker uploadt eenvoudige, vredige video's in een warme, gezellige omgeving en heeft meer dan 1,3 miljoen abonnees. Er is geen dialoog in Choki's video's, alleen bijschriften - het gaat allemaal om de esthetiek en de ontspannende sfeer.

Laatste gedachten

Tot zover onze opsomming van de beste ideeën voor YouTube-kanalen en de populairste YouTube-video's. Hopelijk heeft dit u stof tot nadenken gegeven.

Wat voor kanaal je ook maakt, vergeet niet dat de sleutel tot YouTube-succes ligt in het consistent maken van goede inhoud.

Het kost tijd om abonnees te verdienen, dus verwacht niet dat je kanaal van de ene op de andere dag van de grond komt. Blijf werken aan het maken van inhoud die je kijkers leuk vinden en besteed tijd aan het promoten ervan, en hopelijk kom je er uiteindelijk.

Als je meer wilt weten, bekijk dan onze posts over Hoe je je YouTube-kanaal kunt promoten en De laatste YouTube-statistieken.

Ik raad u ook aan onze post over Hoe maak je een social media-strategie te bekijken.

Veel geluk!

Patrick Harvey

Patrick Harvey is een doorgewinterde schrijver en digitale marketeer met meer dan 10 jaar ervaring in de branche. Hij heeft een enorme kennis van verschillende onderwerpen, zoals bloggen, sociale media, e-commerce en WordPress. Zijn passie voor schrijven en het helpen van mensen om online succesvol te zijn, heeft hem ertoe aangezet om inzichtelijke en boeiende posts te maken die waarde toevoegen aan zijn publiek. Als ervaren WordPress-gebruiker is Patrick bekend met de ins en outs van het bouwen van succesvolle websites, en hij gebruikt deze kennis om zowel bedrijven als particulieren te helpen hun online aanwezigheid te vestigen. Met een scherp oog voor detail en een niet aflatende toewijding aan uitmuntendheid, is Patrick toegewijd om zijn lezers te voorzien van de nieuwste trends en advies in de digitale marketingindustrie. Als hij niet aan het bloggen is, is Patrick te vinden op het verkennen van nieuwe plaatsen, het lezen van boeken of het spelen van basketbal.