Wat is een CDN? Een beginnersgids voor inhoudbezorgingsnetwerken

 Wat is een CDN? Een beginnersgids voor inhoudbezorgingsnetwerken

Patrick Harvey

Bijna iedereen heeft gehoord van het belang van sitesnelheid, zelfs de gemiddelde blogger met gebrekkige technische vaardigheden.

Niet iedereen weet echter wat een CDN is en hoe het hand in hand gaat met sitesnelheid.

Hier zijn een paar veelgestelde vragen van site-eigenaren met betrekking tot CDN's:

 • "Wat is een CDN?"
 • "Wat zijn de voordelen van een CDN?"
 • "Moet ik nog steeds hosting kopen als ik een CDN heb?"
 • "Heeft mijn site een CDN nodig?"

We gaan bespreken wat een CDN is en leggen grondig uit welke belangrijke rol deze technologie speelt in het moderne web.

We zullen ook kort ingaan op de verschillen tussen uw webserver en een CDN voordat we ons richten op wie deze technologie wel en wie deze niet nodig heeft op zijn website.

Wat is een content delivery network (CDN)?

Laten we eerst beginnen met de definitie van CDN.

CDN staat voor Content Delivery Network.

Maar wat is een Content Delivery Network? Het is een netwerk van servers die inhoud leveren aan bezoekers van een website op basis van waar die bezoeker zich bevindt.

U moet begrijpen hoe reguliere webhostingdiensten werken om deze definitie en het belang ervan te begrijpen. In een typische webhostingomgeving wordt al het verkeer naar uw website gestuurd naar de webserver van uw host, degene waarop u uw site hebt geïnstalleerd en degene die de gegevens bewaart.

Dit resulteert vaak in een tragere website voor alle bezoekers als die ene server worstelt om het hoofd boven water te houden tussen de golf van verkeer die hij regelmatig ontvangt. Het kan uw site zelfs kwetsbaar maken voor DDoS-aanvallen. Waarom is dit slecht? Hier zijn een paar snelle feiten om u te helpen begrijpen hoe belangrijk het is dat uw site zo snel en betrouwbaar mogelijk draait:

 • Google heeft al in 2010 van de sitesnelheid een rankingfactor gemaakt. [Bron: Zoekmachine Land ]
 • 47% van de consumenten verwacht dat een webpagina in 2 seconden of minder wordt geladen. [Bron: Kissmetrics via Akamai en Gomez.com ]
 • 40% van de consumenten verlaat een website die er langer dan 3 seconden over doet om te laden. [Bron: Kissmetrics via Akamai en Gomez.com].
 • 79% van de shoppers die ontevreden zijn over de prestaties van de website, zijn minder geneigd opnieuw bij dezelfde site te kopen. [Bron: Kissmetrics via Akamai en Gomez.com].
 • 52% van de online shoppers verklaart dat het snel laden van een pagina belangrijk is voor hun loyaliteit aan de site. [Bron: Kissmetrics via Akamai en Gomez.com].
 • Een vertraging van 1 seconde in de reactie op een pagina kan leiden tot 7% minder conversies. [Bron: Kissmetrics via Akamai en Gomez.com].

Dit brengt ons natuurlijk bij onze volgende vraag.

Wat zijn de voordelen van een CDN?

Het meest voor de hand liggende en belangrijkste voordeel van een CDN is een verhoging van de snelheid van de site voor alle Wanneer u een CDN op uw website implementeert, verdeelt u de toegang tot uw website over zogenaamde "proxyservers" die zich overal ter wereld bevinden.

Laten we zeggen dat de webserver die u bij uw host hebt gekocht zich in New York bevindt en dat u niet een CDN gebruiken. In deze omgeving zou een bezoeker uit Australië alle statische inhoud van uw website, dat zijn uw afbeeldingen, CSS stylesheets en JavaScript-bestanden, vanuit New York moeten laden, wat heel wat tijd in beslag kan nemen.

Als u een CDN gebruikt, kan uw Australische gebruiker die statische inhoud laden van een server die zich het dichtst bij hem bevindt, misschien zelfs in hetzelfde land, afhankelijk van de CDN-dienst die u kiest. Zo kan de pagina veel sneller worden geladen.

U kunt zien hoe dit werkt in de illustratie hierboven. U hebt nog steeds uw "origin server", die uw WordPress installatie en database opslaat, maar u hebt ook uw "gerepliceerde webserver clusters", die de statische inhoud van uw site opslaan. Nogmaals, statische inhoud zijn afbeeldingen, video's, CSS stylesheets en JavaScript bestanden.

De origin server bevindt zich in de bovenstaande illustratie in het zuiden van Noord-Amerika, terwijl de gerepliceerde webserverclusters zich in zes continenten over de hele wereld bevinden. U kunt zien hoe de "gebruikers"-pictogrammen laten zien hoe gebruikers in plaats daarvan statische inhoud geserveerd krijgen van de gerepliceerde webservers die het dichtst bij hen in de buurt zijn.

De impact? Sommige sites melden een afname van meer dan 50% in de laadtijd van hun site na de implementatie van een CDN. [Bron: KeyCDN ]

Als u het nog steeds moeilijk vindt om te begrijpen hoe deze technologie uw website sneller maakt, zie het dan als een snelweg:

 • De hoofdbaan is uw origin server.
 • De extra banen zijn uw gerepliceerde webservers.
 • De auto's zijn de gebruikers die uw website bezoeken.

Zonder die extra rijstroken moeten alle auto's op de weg de hoofdrijbaan gebruiken. Dit zal uiteindelijk resulteren in een verkeersopstopping omdat steeds meer auto's de rijbaan vullen. Het verkeer zal beginnen te vertragen voordat de stroom helemaal stopt als de rijbaan te vol wordt.

Als je die extra rijstroken opent, kunnen de auto's zich erover verdelen in plaats van op één rijstrook te vertrouwen. Daardoor kunnen ze veel sneller rijden en zullen ze veel sneller op hun bestemming aankomen dan wanneer ze allemaal dezelfde rijstrook zouden gebruiken.

Met andere woorden, door uw gebruikers statische inhoud te laten laden van een server die zich het dichtst bij hun locatie bevindt, kan elk van hen uw website veel sneller laden dan wanneer ze die inhoud allemaal van dezelfde server zouden laden.

Veiligheid - Het andere belangrijke voordeel van een CDN

Kijk eens naar de illustratie hierboven. Het laat zien dat echte bezoekers, het "legitieme verkeer" pictogram, niet de enigen zijn die uw website zullen laden vanaf de servers waartoe uw CDN uw site toegang geeft. Hackers, bots, spammers, en vals verkeer afkomstig van DDoS-aanvallen zullen ook op deze servers landen, wat betekent dat uw CDN aanvallen blokkeert en voorkomt dat ze uw origin server beïnvloeden,de plaats waar de meest kwetsbare bestanden van uw site zijn opgeslagen.

Zelfs als ze erin slagen een van uw proxyservers uit te schakelen, zal de dienst alleen die individuele server treffen. Gebruikers zullen nog steeds toegang tot uw site kunnen krijgen via de andere servers.

Goedkopere webhosting

Dit is een ander voordeel van het gebruik van een CDN. Als gebruikers statische inhoud moeten laden vanaf een enkele server, kost dat veel middelen en bandbreedte. Door deze taken over te dragen aan uw CDN kunt u de hoeveelheid bandbreedte die u gebruikt op de server waarop uw website wordt gehost, verminderen. mei U moet wel nog steeds betalen voor de CDN-dienst, dus houd daar rekening mee.

De verschillen tussen een webhost en een CDN

Hier is een antwoord op de vraag: "Moet ik nog steeds webhosting kopen als ik een CDN heb?" Het korte antwoord is "ja", maar laten we er dieper op ingaan. Alleen bepaalde inhoud wordt geserveerd vanaf de proxyservers waartoe uw CDN u toegang geeft. Deze inhoud bestaat meestal uit afbeeldingen en andere media, CSS stylesheets en JavaScript-bestanden, zoals eerder vermeld. Dat betekent dat u nog steeds een hoofdserver nodig om de rest van je site op te hosten.

Kortom...

 • Een traditionele webhost levert een server waarop u uw hele website kunt hosten.
 • Een CDN geeft u verschillende proxyservers over de hele wereld om statische inhoud van te serveren.

Een CDN is ontworpen om een traditionele webserver aan te vullen door de prestaties van de site die erop wordt gehost te verbeteren. Zonder een traditionele webserver is er geen site die een CDN kan verbeteren.

Heeft uw site een CDN nodig?

We hebben de voordelen van het gebruik van een CDN grondig toegelicht en uitgelegd dat de meeste websites alleen verbeteringen zullen zien in de manier waarop ze presteren na het implementeren van deze technologie, maar heeft elke site een CDN nodig, en nog belangrijker, heeft die van u dat nodig?

Geloof het of niet, er zijn Een paar verschillende soorten websites die weinig baat zouden hebben bij dit type dienst. Laten we het over hen hebben, zodat u een weloverwogen beslissing kunt nemen over de vraag of uw site al dan niet baat zou hebben bij de extra kosten van het gebruik van een CDN.

Denk aan deze factoren.

Heeft u een site met veel verkeer?

Dit is een van de grootste factoren waarmee u rekening moet houden als u overweegt een CDN voor uw website te implementeren. Websites met veel verkeer hebben meer kans op downtime dan andere sites, omdat de servers waarop ze draaien moeite hebben de zware belasting te verwerken.

Als u een website met veel verkeer hebt, kunt u overwegen een CDN te implementeren om dat verkeer te verdelen over servers overal ter wereld in plaats van uw eigen server te dwingen alles te verwerken. U moet ook overwegen te upgraden naar een cloud-hosting oplossing als u dat nog niet hebt gedaan, omdat servers in dit type infrastructuur de mogelijkheid hebben om naar behoefte te schalen.

Verwacht u dat uw bedrijf snel zal groeien?

Deze factor hangt samen met de vorige. Uw site heeft misschien geen zwaar verkeer... nu maar als u verwacht dat uw bedrijf snel zal groeien, kunt u overwegen een CDN te implementeren en, nogmaals, te upgraden naar een cloud-hosting oplossing.

Als u op het punt staat een product te lanceren en verwacht er promotie voor te maken die waarschijnlijk zal leiden tot veel van verkeer naar uw site, moet u er klaar voor zijn. Een lancering van deze aard is afhankelijk van de uptime van uw website. Als u de infrastructuur die uw site gebruikt niet upgradet... voor je lanceert, kun je niets anders dan downtime ervaren als al dat verkeer binnenstroomt.

Heb je een kleine website?

Dit is een belangrijke factor om te overwegen. Als u een kleine website hebt die niet veel pagina's heeft, niet veel afbeeldingen gebruikt en niet regelmatig veel verkeer ervaart, zult u waarschijnlijk geen dramatische verbetering van de prestaties van uw site ervaren als u ervoor kiest een CDN te gebruiken. Houd het gerust in de gaten, maar maak er nog geen prioriteit van.

Gebruikt uw site veel media-items (afbeeldingen, video's, enz.)?

Dit is een grote Wanneer een gebruiker uw website bezoekt, moet hij elke afbeelding en bron op de pagina laden. U kunt veel doen om uw site te helpen door afbeeldingen te optimaliseren, WordPress-media-items te offloaden naar een cloud-opslagoplossing, zoals Amazon S3, en lui laden te implementeren, maar u kunt meer doen door een CDN te gebruiken.

Zie ook: Iconosquare Review 2023: Veel meer dan een Social Media Analytics Tool

Overweeg deze technologie te implementeren als u een actieve blog hebt die in elk bericht afbeeldingen gebruikt of als u veel hoogwaardige afbeeldingen op uw site gebruikt. Fotografen, bijvoorbeeld, gebruiken vaak ongeoptimaliseerde versies van hun afbeeldingen om hun portfolio's te vullen. Begrijpelijk, maar het kan toch leiden tot een trage website.

Is uw website gericht op lokaal verkeer?

CDN's zijn bedoeld om op wereldwijde schaal te werken en gebruikers te helpen uw site sneller te laden door bronnen te laden vanaf een server die het dichtst bij hen in de buurt staat. Als u echter een lokale site hebt, zoals een website voor een lokaal bedrijf, is uw verkeer waarschijnlijk ook lokaal, wat betekent dat een CDN niet veel zin heeft voor uw bedrijf.

Heeft uw site last van downtime?

Deze hangt een beetje samen met de vorige punten. U hebt misschien al problemen met uw site ondervonden, zoals downtime, buitensporige laadtijden en klachten van klanten dat uw site te traag is. U kunt tools zoals Uptime Robot gebruiken om de prestaties van uw site te controleren. Als u problemen ondervindt, raadpleeg dan eerst uw host. Als u een wereldwijd publiek hebt, een site met veel verkeer en gebruik maakt vanveel afbeeldingen, overweeg dan de implementatie van een CDN.

Een CDN kiezen voor uw website

Er zijn een heleboel solide CDN's op de markt, en sommige hosts hebben nu ingebouwde CDN's.

Maar we zijn nogal dol op Sucuri's CDN om een paar redenen:

 • Krachtig CDN ondersteund met een aanpasbare firewall.
 • DDoS mitigatie.
 • Merkbewaking en reputatiebewaking.
 • Uptime monitoring.
 • Malware scannen en verwijderen.
 • Robuuste back-upoplossing ($5/site/maand extra - de moeite waard!)
 • Onbeperkte bandbreedte op alle plannen.

Klik hier om naar de Sucuri website te gaan.

Als u niet op zoek bent naar een beveiligingsplatform en gewoon een straight-up CDN wilt, kijk dan eens naar StackPath (voorheen MaxCDN). Het is vermeldenswaard dat StackPath een web application firewall (WAF) aanbiedt, maar wij vinden de WAF van Sucuri gemakkelijker om mee te werken.

Laatste gedachten

CDN's spelen een cruciale rol bij het zo snel en soepel mogelijk laten draaien van een site. Veel bedrijven vertrouwen op deze technologie om hun sites en diensten overeind te houden bij grote verkeerspieken, zelfs 75% van de top 100 websites, volgens de Radware Blog.

Laten we een overzicht geven van de factoren die uw site moet hebben als u er CDN-diensten aan wilt toevoegen.

Jij moet overweeg een CDN te implementeren als...

Zie ook: 12 beste tools voor concurrentieanalyse voor 2023
 • Je hebt een site met veel verkeer.
 • U verwacht dat uw bedrijf groeit en enorme pieken in het verkeer veroorzaakt.
 • Je gebruikt veel media-items, vooral afbeeldingen.
 • Je trekt bezoekers uit de hele wereld.
 • U ondervindt problemen met de prestaties van de site.

Jij mag niet overweeg een CDN te implementeren als...

 • Je hebt een lokale website.
 • Je hebt een kleine website.
 • Je hebt niet veel verkeer.
 • Je gebruikt niet veel media-items.

Als je een beperkt budget hebt, zijn er CDN-diensten zoals Cloudflare die je gratis kunt proberen. Bekijk anders deze berichten om te leren hoe je een WordPress-site kunt optimaliseren voor prestaties:

 • 7 Top Plugins om WordPress te versnellen (Caching Plugins en meer)

Patrick Harvey

Patrick Harvey is een doorgewinterde schrijver en digitale marketeer met meer dan 10 jaar ervaring in de branche. Hij heeft een enorme kennis van verschillende onderwerpen, zoals bloggen, sociale media, e-commerce en WordPress. Zijn passie voor schrijven en het helpen van mensen om online succesvol te zijn, heeft hem ertoe aangezet om inzichtelijke en boeiende posts te maken die waarde toevoegen aan zijn publiek. Als ervaren WordPress-gebruiker is Patrick bekend met de ins en outs van het bouwen van succesvolle websites, en hij gebruikt deze kennis om zowel bedrijven als particulieren te helpen hun online aanwezigheid te vestigen. Met een scherp oog voor detail en een niet aflatende toewijding aan uitmuntendheid, is Patrick toegewijd om zijn lezers te voorzien van de nieuwste trends en advies in de digitale marketingindustrie. Als hij niet aan het bloggen is, is Patrick te vinden op het verkennen van nieuwe plaatsen, het lezen van boeken of het spelen van basketbal.