Gedeelde hosting versus beheerde WordPress hosting: wat is het verschil?

 Gedeelde hosting versus beheerde WordPress hosting: wat is het verschil?

Patrick Harvey

Vraagt u zich af of u shared hosting of managed WordPress hosting moet gebruiken voor uw website?

Of u nu net hebt besloten een blog te beginnen, of uw site al een tijdje beheert, het kiezen van de juiste WordPress-host is een van de belangrijkste beslissingen.

Hoe beslis je met zoveel opties voor welke webhost je gaat?

In deze post kijken we naar wat elke hostingdienst te bieden heeft, inclusief de voor- en nadelen, zodat u elke dienst op zijn beurt kunt evalueren. En dan delen we drie van de beste shared en managed WordPress hosting providers om u te helpen uw keuze te beperken.

Ten slotte bekijken we de beste praktijken voor het maken van back-ups van uw website.

Laten we beginnen!

De belangrijkste verschillen tussen shared hosting en managed WordPress hosting

Wanneer de meeste mensen shared hosting en managed WordPress hosting vergelijken, vergelijken ze eigenlijk de termen "goedkoop" en "duur". Maar in de loop der tijd is managed WordPress hosting betaalbaarder geworden, wat betekent dat er niet zo'n enorm kostenverschil is.

Een ander ding om op te merken is dat managed WordPress hosting kan worden gebouwd op een gedeelde server, een Virtual Private Server (VPS), of een Dedicated Server. Het is niet altijd geadverteerd door hosts, maar wat belangrijk is, is dat je betere prestaties krijgt dan generieke shared hosting.

Gedeelde hosting

Gedeelde hosting is een webhostingdienst waarbij uw site de middelen van een enkele webserver deelt met andere websites. En omdat u deelt met tientallen of honderden andere sites, is het meestal de goedkoopste hostingoptie.

Zie ook: Waarom een schrijfstijl belangrijk is voor je blog - en hoe je de jouwe kunt verbeteren

Voor shared hosting kunt u al vanaf 3 dollar per maand betalen. Dat is een aantrekkelijk prijspunt voor mensen die net een blog beginnen, omdat u niet weet hoe u het bloggen gaat aanpakken.

Maar niet alleen beginners kunnen shared hosting gebruiken. Een shared server kan ook prima werken voor persoonlijke sites, hobbysites, kleine bedrijfssites, ontwikkelingssites (proof of concept) en bloggers. Kortom, elke website met weinig verkeer kan een shared hostingdienst gebruiken.

Beheerde Wordpress hosting

Managed WordPress hosting is een webhostingdienst die speciaal is ontworpen met de nieuwste technologieën, zoals PHP7 en Nginx, om uw WordPress site zowel veilig als snel te maken.

Beheerde hosts bieden ook extra "beheerde diensten" om te zorgen voor onderhoudstaken op de achtergrond, zoals back-ups, beveiligingscontroles en WordPress-updates. Bovendien zult u merken dat hun klantenondersteuningsmedewerkers uw problemen snel kunnen oplossen, omdat het WordPress-experts zijn.

Kortom: Managed WordPress hosts laten u zich richten op uw bedrijf, terwijl zij alle administratieve taken op de achtergrond voor u afhandelen.

Dus, als u meer technische bijstand wilt, een snellere site, of grote hoeveelheden verkeer, dan vindt u managed WordPress hosting is een betere pasvorm.

Maar extra diensten en prestatie-optimalisaties kosten meer geld, dus verwacht dat u ongeveer 12 dollar per maand en meer betaalt voor beheerde WordPress hosting.

Voor- en nadelen van gedeelde hosting

Nu je weet wat shared hosting is, laten we eens kijken naar de voor- en nadelen van het gebruik van een shared hosting service.

Voordelen van gedeelde hosting

  • Prijzen - Shared hosting is relatief goedkoop, met prijzen vanaf 2,59 dollar per maand.
  • Onbeperkte sites - Sommige gedeelde hostingplannen staan een onbeperkt aantal websites toe voor een vast bedrag per maand.
  • Onbeperkte bezoekers - De meeste shared hosts adverteren met "onbeperkte bezoekers" en hebben geen harde limiet op het aantal bezoeken aan uw site.
  • Onbeperkte plugins - Shared hosting providers beperken of verbieden meestal niet welke plugins kunnen worden geïnstalleerd op uw sites. Er zijn echter uitzonderingen zoals Bluehost.
  • Onbeperkte bandbreedte - Gedeelde hosting plannen bieden meestal onbeperkte schijfruimte en bandbreedte in hun marketing materialen. (Hoewel, de kleine lettertjes kunnen uitleggen dat de toegang snelheid zal worden beperkt na een bepaalde hoeveelheid van het gebruik).
  • E-mail accounts - Gedeelde hosting omvat meestal webmail waar u gratis uw eigen e-mailadres zoals [email protected] kunt aanmaken.

Nadelen van gedeelde hosting

  • Trage reactietijd - Als een andere website veel van de beperkte middelen van de gedeelde server gebruikt, kan uw site trager werken.
  • Uitvaltijd - Het risico bestaat dat uw site offline wordt gehaald omdat een andere website op de server besmet is geraakt met een virus of malware.
  • Ongeschikt voor sites met veel verkeer - Gedeelde hosts kunnen doorgaans geen sites aan die veel verkeer ontvangen.
  • Slechte prestatie - Shared hosting servers zijn meestal niet gebouwd en afgestemd op WordPress-specifieke prestaties en beveiligingsmaatregelen. En hoewel CDN-diensten de prestaties kunnen verbeteren, is er slechts zoveel dat ze kunnen doen.
  • Zelfbeheer - Shared hosting omvat geen functies met toegevoegde waarde zoals automatische updates en back-ups, zodat u meer onderhoudstaken moet uitvoeren of extra kosten moet betalen. DreamHost is een uitzondering omdat zij hoe dan ook back-ups aanbieden.
  • Algemene ondersteuning - Sommige shared hostingdiensten bieden alleen algemene ondersteuning in plaats van WordPress-specifieke ondersteuning.

Voor- en nadelen van managed WordPress hosting

Laten we nu eens kijken naar de voor- en nadelen van het gebruik van een managed WordPress hosting service.

Voordelen van managed WordPress hosting

  • Betere prestaties - Beheerde hosts hebben een serverarchitectuur die speciaal is ontworpen voor WordPress, wat zorgt voor snellere prestaties en betere beveiliging.
  • Strengere beveiliging - Beheerde WordPress hosts controleren, upgraden en patchen hun systemen voortdurend met de nieuwste beveiligingsupdates, en implementeren ook WordPress-specifieke beveiligingstweaks, zoals firewalls en login hardening. Sommige bieden zelfs malware scans en verwijdering aan.
  • Caching en CDN's - Beheerde WordPress hosts hebben meestal ingebouwde caching en CDN's op serverniveau, waardoor u geen extra plugins hoeft te configureren en uw website beter presteert.
  • Geautomatiseerde WordPress updates - Managed WordPress hosts zorgen voor de belangrijkste WordPress updates om je site veilig en werkend te houden. Sommige hosts werken ook WordPress thema's en plugins voor je bij.
  • Automatische back-up en herstel - Beheerde WordPress hosting omvat doorgaans dagelijkse back-ups (vaak 30 dagen bewaard) om ervoor te zorgen dat de gegevens van uw site veilig zijn, plus een herstelproces met één klik om u snel weer aan de slag te helpen. Sommige hosts bieden ook back-ups op aanvraag.
  • Staging-omgeving - Beheerde WordPress hosts bieden staging sites aan om het testen van wijzigingen te vergemakkelijken.
  • Deskundige ondersteuning - Beheerde WordPress hosts hebben goed geïnformeerde WordPress support medewerkers.

Nadelen van managed WordPress hosting

  • Prijzen - Managed WordPress hosting kost meestal meer dan shared hosting.
  • Plugin beperkingen - Sommige managed WordPress hosts hebben beperkingen op de plugins die je kunt gebruiken.
  • Beperkingen van de bandbreedte - Sommige managed WordPress hosts leggen strengere limieten op voor bandbreedte of bezoekers per maand, zoals 100GB bandbreedte of 20k bezoeken.
  • Beperkte websites - Managed WordPress hosting plannen bepalen hoeveel websites u kunt hebben, zoals 1 site of 5 sites.
  • Beperkte bestandstoegang - Sommige beheerde WordPress hosts bieden mogelijk geen toegang tot alle bestanden en databases waaruit uw website(s) bestaan, terwijl andere beperkte toegang bieden.
  • E-mail accounts - Niet alle managed WordPress hosts bieden e-maildiensten, wat betekent dat je een dienst als Gmail of Zoho moet gebruiken.

De beste shared hosting providers

Nu je de voor- en nadelen kent, laten we eens kijken naar drie van de beste shared hosting providers op de markt.

DreamHost

DreamHost ondersteunt WordPress en haar gemeenschap al meer dan 10 jaar. Ze hosten meer dan 750k WordPress installaties en worden sterk aanbevolen door WordPress.

DreamHost zal WordPress voor u installeren, plus er is een krachtige 1-click installer voor als u meer sites wilt maken. Plannen omvatten een gratis Let's Encrypt SSL-certificaat, automatische WordPress-updates, dagelijkse back-ups, plus onbeperkte bandbreedte en SSD-opslag.

Zie ook: 5 Beste Social Media Inbox Tools voor 2023 (vergelijking)

DreamHost shared hosting gebruikt WordPress-geoptimaliseerde servers en biedt resourcebescherming, zodat uw site soepel draait.

Er is een eenvoudig te gebruiken, op maat gemaakt controlepaneel om alles te beheren, zoals het doorsturen van domeinen, het toevoegen van gebruikers en het aanmaken van e-mailaccounts. En voor ontwikkelaars heeft u toegang tot uw favoriete tools zoals SFTP, SSH, Git en WP-CLI.

Het bekroonde supportteam van DreamHost is 24/7 beschikbaar via e-mail of chat, en er is ook een uitgebreide kennisbank.

Prijs: DreamHost shared hosting plannen beginnen vanaf $4.95/maand (bespaar tot 47% met een 3-jarig plan) voor 1 Website, Onbeperkt Verkeer, Snelle SSD Opslag, en Gratis SSL Certificaat.

Bezoek DreamHost

SiteGround

SiteGround is een van de beste WordPress hosting service providers op de markt. En net als DreamHost worden ze ook aanbevolen door WordPress.

Siteground's shared hosting en managed WordPress hosting is een en hetzelfde, wat betekent dat je een stapel functies krijgt tegen een zeer redelijk prijspunt.

De servers van SiteGround draaien op SSD-schijven met PHP 7, NGINX en een gratis Cloudflare CDN-service om de prestaties van uw website te verbeteren. Op hun hogere plannen, GrowBig en GoGeek, krijgt u ook SiteGround's eigen caching plugin voor hogere snelheden.

SiteGround beheert de beveiliging van uw sites op server- en applicatieniveau, dus u hoeft geen beveiligingsplugins te installeren. Ze leveren ook een gratis Let's Encrypt SSL-certificaat en draaien dagelijks automatische back-ups voor uw gemoedsrust.

Alle plannen zijn inclusief WordPress installatie, de WP Starter site-building wizard, en automatische updates van de kernsoftware en plugins. Plus, bij hogere plannen krijgt u ook toegang tot een staging site waar u wijzigingen kunt testen voordat u ze live zet.

U kunt een onbeperkt aantal e-mailaccounts aanmaken met uw eigen domein en uw e-mail overal controleren met hun webmailclients.

SiteGround heeft een snel support team, bemand met WordPress experts, dat 24/7 beschikbaar is per telefoon, chat of ticket.

Prijs: SiteGround's hosting plannen beginnen vanaf $3.95/maand voor 1 website, 10GB opslag, en ongeveer 10k maandelijkse bezoeken. Plannen vernieuwen op $11.95/maand na het eerste jaar en worden jaarlijks gefactureerd zonder optie voor maandelijkse betaling.

Bezoek SiteGround

Inmotion Hosting

Inmotion gedeelde hosting is ideaal voor content management systemen zoals WordPress. Vraag gewoon om installatie wanneer u uw bestelling plaatst. Of, als u al een site hebt die elders wordt gehost, vraag om een gratis migratie zonder downtime en zonder verlies van uw belangrijke gegevens.

Al hun gedeelde hostingdiensten zijn gebouwd op supersnelle SSD-schijven, zodat uw inhoud wordt geleverd wanneer uw publiek daarom vraagt.

Inmotion regelt de serverbeveiliging voor u, zodat u meer tijd kunt besteden aan het beheren van uw bedrijf of het creëren van inhoud in plaats van u zorgen te maken over hackers. Inbegrepen in alle plannen zijn gratis SSL, bescherming tegen hacken, DDoS-bescherming en automatische back-ups met 1-klik herstel.

Voor gevorderde gebruikers is er toegang tot SSH en WP-CLI, zodat u kunt ontwikkelen in PHP, MySQL, PostgreSQL, Ruby, Perl en Python.

Inmotion heeft een eigen intern ondersteuningsteam dat 24 uur per dag ondersteuning biedt via telefoon, e-mail en live chat, zodat u snel contact kunt opnemen als er zich problemen voordoen.

Prijs: Inmotion shared hosting plannen beginnen vanaf $3.29/maand voor 1 websites, 100GB SSD opslag, onbeperkte bandbreedte en gratis SSL. Hogere plannen bieden onbeperkte websites, SSD opslag en geavanceerde functies.

Bezoek Inmotion Hosting

Beste beheerde WordPress hosting

Laten we nu eens kijken naar drie van de beste managed WordPress hosting providers op de markt.

WPX Hosting

WPX Hosting is een van de snelste managed WordPress hosts, aangedreven door een extreem snel CDN (Content Delivery Network), razendsnelle servers, krachtige SSD schijven en PHP7.

Als u al elders gehoste sites hebt, dan kunt u ze gratis laten migreren naar WPX door hun WordPress ingenieurs.

Alle sites in uw managed hostingplan krijgen een gratis Let's Encrypt SSL-certificaat, en WPX bevat ook extra beveiligingsmaatregelen, zoals DDoS-bescherming op bedrijfsniveau, dagelijkse malwarescans (plus gratis malwareverwijdering), applicatiefirewalls en spambeveiliging.

Naast de dagelijks geplande back-ups, kunt u een handmatige back-up uitvoeren vanaf uw dashboard wanneer u maar wilt, bijvoorbeeld voordat u plugin-updates installeert. En u kunt het staginggebied gebruiken om wijzigingen of updates van plugins en thema's te testen voordat u ze in productie neemt.

WPX biedt een onbeperkt aantal e-mailadressen, wat niet altijd het geval is bij andere managed WordPress hosts.

WPX heeft een ongeëvenaard ondersteuningsaanbod. Ze reageren niet alleen snel (minder dan 37 seconden), ze hebben uw probleem meestal binnen enkele minuten opgelost. U kunt live chat gebruiken (de snelste optie) of een support ticket aanmaken.

Prijs: WPX Hosting-plannen beginnen vanaf $24,99/maand (2 maanden gratis bij jaarlijkse betaling), voor 5 websites, 10GB opslag en 100GB bandbreedte.

Bezoek WPX Hosting

Lees meer in onze WPX Hosting review.

Kinsta

Kinsta biedt premium managed WordPress hosting met behulp van Google's Cloud Platform en Tier 1 netwerk, plus state-of-the-art technologie zoals Nginx, PHP 7 en MariaDB.

Het is een combinatie die hen de mogelijkheid geeft om te schalen en grotere aantallen bezoekers te ondersteunen zonder de snelheid van uw site in gevaar te brengen. Dus als u plotseling een artikel hebt dat viraal gaat, kan Kinsta de enorme verkeerspiek aan.

Kinsta's beheerde WordPress hosting omvat ook caching op serverniveau, een gratis CDN service en een keuze uit 20 datacenters over de hele wereld, zodat u degene kunt selecteren die het dichtst bij uw doelgroep ligt om ervoor te zorgen dat uw site snel laadt voor uw bezoekers.

Als het gaat om ondersteuning, kunt u zich ontspannen in de wetenschap dat Kinsta u gedekt heeft. Ten eerste bewaken ze voortdurend hun systemen met proactieve services die op de achtergrond draaien, zoals PHP healing en server uptime checks, zodat ze kunnen reageren en problemen kunnen oplossen voordat u er weet van heeft.

En ten tweede hebben ze ook een zeer responsief support team met WordPress experts die 24/7 klaar staan om je te helpen als er zich problemen voordoen.

Prijs: Kinsta's managed WordPress hosting plannen beginnen vanaf $30/maand (2 maanden gratis indien jaarlijks betaald), voor 1 site, 10GB opslag, en 20k bezoeken.

Bezoek Kinsta

Lees meer in onze Kinsta review.

Nexcess door Liquid Web

Nexcess is de snelle, veilige en probleemloze cloud-based managed WordPress hosting van Liquid Web.

Vanaf het begin zorgen zij voor alle achtergrondtaken.

Als u een bestaande website heeft, dan zal Nexcess deze gratis migreren. Als u uw site vanaf nul begint, kunt u WordPress snel opgezet en SSL geïnstalleerd krijgen.

Elke site die u bouwt, profiteert van caching op serverniveau en automatische schaling van bronnen om pieken in het verkeer op te vangen. En u hoeft zich geen zorgen te maken dat u nieuwe WordPress-releases en beveiligingsupdates mist, want Nexcess handelt die automatisch af.

Er zijn kogelvrije back-ups om uw site te beschermen en te herstellen, inclusief automatische en on-demand back-ups. En als u iets moet testen, zoals thema's of plugins, kunt u uw eigen staging-omgeving creëren.

Mocht u toch tegen problemen aanlopen, dan kunt u op elk moment van de dag contact opnemen met het deskundige WordPress support team via live chat, door een support ticket aan te maken of telefonisch.

Prijs: Nexcess managed WordPress hosting plannen beginnen vanaf $19/maand voor 1 site, 15GB SSD opslag, 2TB bandbreedte, gratis SSL, en onbeperkte E-mail.

Bezoek Nexcess

Waarom u niet moet vertrouwen op hostingback-ups

We hebben back-ups al kort behandeld, maar het is belangrijk om de beste praktijken voor back-ups nader toe te lichten.

De meeste webhosts bieden een soort back-up oplossing.

Bij gedeelde webhosts worden back-ups meestal aangeboden als een upsell die vaak de kosten van uw hosting kan verdubbelen. Er zijn enkele hosts zoals DreamHost die back-ups aanbieden op alle gedeelde plannen zonder extra te betalen.

Bij managed WordPress hosts zul je merken dat de meeste standaard back-ups bij alle plannen inbegrepen zijn. Meestal met extra functies zoals on demand back-ups (zoals bij WPX Hosting en Kinsta).

Hoewel back-ups van uw host nuttig kunnen zijn, moet u er nooit volledig op vertrouwen.

Dit is waarom:

  1. Geen controle. - Je bent overgeleverd aan de grillen van je host. Als je buitengesloten wordt van je host, verlies je toegang tot je back-ups.
  2. Frequentie - Het is niet altijd duidelijk hoe vaak er back-ups worden gemaakt en u hebt daar meestal geen controle over.
  3. Opslagplaats - Soms worden back-ups op dezelfde server opgeslagen. Als er iets met uw server gebeurt, verliest u uw site en uw back-ups.
  4. Beperkingen van de back-up - Sommige webhosts stoppen met het maken van back-ups van uw site als die boven een bepaalde grootte komt. Dan moet u handmatige back-ups maken als hun hostingplatform dat toestaat.

Daarom raden wij aan een extra laag van redundantie toe te voegen aan uw website door gebruik te maken van een externe back-up oplossing.

Er zijn tal van WordPress backup plugins beschikbaar die u kunt gebruiken. Sommige plugins zoals UpdraftPlus bieden een gratis manier om handmatig een back-up van uw site te maken als dat nodig is en back-ups te plannen.

Dit soort plugins zal de prestaties van uw website beïnvloeden omdat ze telkens een volledige back-up nemen, en ze draaien vanaf uw server.

Voor de beste prestaties gebruiken wij een platform genaamd BlogVault die incrementeel back-ups uitvoert via hun eigen servers. Dit betekent dat ze alleen een back-up maken van wijzigingen aan uw site. Ze stellen u ook in staat om testinstallaties uit te voeren, on-demand back-ups uit te voeren en updates voor thema's, plugins en WordPress te beheren vanaf een centrale locatie.

Welke back-upoplossing u ook gebruikt - het is belangrijk om toegang te hebben tot back-ups die onder uw controle staan.

Inpakken

Nu managed WordPress hosting betaalbaarder wordt, is het niet alleen een kwestie van prijzen vergelijken met shared hosting.

Snelheid, veiligheid, ondersteuning en het aanbod van diensten van elk webhostingbedrijf zijn de beslissende factoren.

Neem de tijd om de voor- en nadelen van elke host af te wegen en kijk welke het beste bij uw eisen past.

Verwante lectuur:

  • Wat is cloudhosting? Cloudhosting versus traditionele hosting
  • De beste website monitoring tools: Controleer Uptime & Meer
  • Een webhost kiezen: 23 factoren om te overwegen

Patrick Harvey

Patrick Harvey is een doorgewinterde schrijver en digitale marketeer met meer dan 10 jaar ervaring in de branche. Hij heeft een enorme kennis van verschillende onderwerpen, zoals bloggen, sociale media, e-commerce en WordPress. Zijn passie voor schrijven en het helpen van mensen om online succesvol te zijn, heeft hem ertoe aangezet om inzichtelijke en boeiende posts te maken die waarde toevoegen aan zijn publiek. Als ervaren WordPress-gebruiker is Patrick bekend met de ins en outs van het bouwen van succesvolle websites, en hij gebruikt deze kennis om zowel bedrijven als particulieren te helpen hun online aanwezigheid te vestigen. Met een scherp oog voor detail en een niet aflatende toewijding aan uitmuntendheid, is Patrick toegewijd om zijn lezers te voorzien van de nieuwste trends en advies in de digitale marketingindustrie. Als hij niet aan het bloggen is, is Patrick te vinden op het verkennen van nieuwe plaatsen, het lezen van boeken of het spelen van basketbal.