10 beste YouTube-alternatieven voor 2023 (vergelijking)

 10 beste YouTube-alternatieven voor 2023 (vergelijking)

Patrick Harvey

Moe van YouTube en op zoek naar iets nieuws? Je bent op de juiste plaats.

In dit bericht delen we een overzicht van de beste YouTube-alternatieven op de markt.

We hebben een mix opgenomen van videohostingplatforms waar u video's kunt uploaden, en platforms waar u video's van andere makers kunt bekijken.

Dus of u nu een merk, een maker van inhoud of een toevallige kijker bent, in deze lijst moet u iets kunnen vinden dat aan uw behoeften voldoet.

Klaar? Laten we beginnen!

TL;DR:

 • Spotlightr - Het beste voor ondernemers en bedrijven die videohosting willen zonder afleidingen zoals advertenties.
 • Vimeo - Het beste directe YouTube-alternatief. Gemaakt door een aantal van het oorspronkelijke team dat YouTube heeft opgebouwd.

#1 - Spotlightr

Spotlightr is het beste YouTube-alternatief voor videohosting. Het is onze aanbeveling voor bedrijven die video's op hun website willen opnemen zonder afleidingen zoals advertenties.

Spotlightr is een veel beter video hosting platform dan YouTube. Dit is waarom.

Ten eerste kunt u video's hosten onder je eigen brandmerken.

Wanneer u YouTube gebruikt om video's te hosten, zullen alle video's die u insluit de videospeler met YouTube-logo bevatten. Maar met Spotlightr maakt u uw eigen merkspeler en kijkpagina, compleet met uw merkkleuren en logo.

Ten tweede zal Spotlightr, in tegenstelling tot YouTube, geen advertenties op je eigen video's plaatsen. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je kijkers worden afgeleid en wegklikken.

En ten derde is het veel gemakkelijker om Spotlightr video's bij te werken dan YouTube video's. Met Spotlightr krijgen je video's een eeuwigdurende link en insluitcode. Dus wanneer je je inhoud moet bijwerken, kun je dat doen zonder terug te moeten gaan en de insluitcode te veranderen.

Dat is niet de enige reden om Spotlightr te gebruiken: het biedt ook supersnelle servers, automatisch geoptimaliseerde resoluties (tot 4K), ingebouwde marketingtools en analyses, wachtwoordbeveiliging, watermerken, ondersteuning voor pay-per-view en nog veel meer.

En dankzij de gratis Spotlightr WordPress plugin en de native LearnDash integratie is het super eenvoudig om je gecodeerde video's rechtstreeks aan je WP site of online cursus toe te voegen.

Voors

 • Merkbare videospeler
 • Geen advertenties (afleidingsvrije video's)
 • Ideaal voor het insluiten van video's op uw site of cursus
 • Uitstekende integraties
 • Geavanceerde marketing- en analysetools

Nadelen

 • Geen gratis alternatief (plannen beginnen vanaf $7/maand)
 • Beperkte bandbreedte en opslag
Probeer Spotlightr vandaag nog

#2 - Vimeo

Vimeo is onze topkeuze voor het beste directe YouTube-alternatief. Het is gemaakt door enkele van de oorspronkelijke teamleden die aan YouTube werkten. Het is dus geen verrassing dat het veel van dezelfde sterke punten deelt.

Vimeo is een alles-in-één video-oplossing met een reclamevrije speler, marketing- en monetarisatietools en een heleboel handige functies.

Net als Spotlightr is het waarschijnlijk een betere oplossing dan YouTube voor merken als het gaat om het hosten van video's, met een betere insluitbare speler, opties voor wachtwoordbeveiliging, analyses, enz.

En Vimeo Watch is een behoorlijk goed alternatief voor YouTube voor casual kijkers die gewoon op zoek zijn naar een plek om ook gratis video's te bekijken.

De zoekfunctie is vrij netjes, en er zijn geen vervelende advertenties. En net als bij YouTube is er een ingebouwde gemeenschap, zodat kijkers commentaar kunnen achterlaten, video's kunnen delen, enz.

Het publiek van Vimeo is met 200 miljoen gebruikers slechts een fractie van dat van YouTube, en de gemeenschap is niet zo actief. Maar aan de andere kant kan een kleiner gebruikersbestand een goede zaak zijn als je hoopt deel uit te maken van een hechtere gemeenschap.

Zie ook: Hoe uw blog promoten in 2023: de complete beginnersgids

Voors

 • Aanpasbare speler
 • Goede ontdekkingstools
 • Ondersteunt 4k resoluties
 • Geavanceerde marketingfuncties

Nadelen

 • Geen optie voor ad monetization voor makers
 • De gemeenschap is niet zo actief als YouTube
 • Gratis plan beperkt tot 500 MB video-uploads
Probeer Vimeo vandaag nog uit

#3 - Dailymotion

Dailymotion is het beste gratis, gelijkwaardige alternatief voor YouTube. Het is ook ons meest aanbevolen YouTube-alternatief voor kijkers die online video's willen bekijken.

Het mooie van Dailymotion is dat er veel video-inhoud op staat. Dus als je op zoek bent naar een specifiek programma dat je niet op YouTube kunt vinden, is de kans groot dat je het op Dailymotion vindt.

De keerzijde daarvan is dat Dailymotion een beetje lakser lijkt te zijn als het gaat om auteursrechten, dus er staan veel illegale films, tv-programma's en muziekvideo's op. Als je ethisch gezien tegen dat soort dingen bent, ben je er misschien niet in thuis.

Met honderden miljoenen maandelijkse kijkers is Dailymotion zeker een van de grootste concurrenten van YouTube. De lay-out is vrij gelijkaardig, en de zoekfunctie werkt goed.

Voors

 • Duizenden video's van hoge kwaliteit
 • Soortgelijke interface als YouTube
 • Geweldig voor toevallige kijkers
 • Groot publiek

Nadelen

 • Niet reclamevrij
 • Je kunt geen ad-blocking software gebruiken op de site
Probeer DailyMotion vandaag

#4 - Facebook Watch

De meeste mensen denken aan Facebook als een sociaal netwerk. Maar in de afgelopen jaren hebben ze de zaken omgegooid en zich op video gestort. En met de introductie van Facebook kijken is het sociale netwerk een serieus YouTube-alternatief geworden.

Facebook Watch is Facebooks eigen video-on-demand dienst. Het is een ruimte waar makers korte video's kunnen uploaden en waar gebruikers nieuwe video-inhoud kunnen bekijken en ontdekken.

Toch zijn er een paar dingen die het verschil maken met YouTube. Ten eerste zijn video's op Facebook Watch veel korter - vaak ongeveer 3 minuten lang (terwijl video's van 10 minuten op YouTube gebruikelijker zijn).

Dit komt omdat Facebook draait om makkelijk te bekijken, verteerbare inhoud die kijkers snel kunnen afmaken terwijl ze op hun telefoon scrollen.

Een goed punt van Facebook Watch is dat er nog veel ruimte is voor groei, omdat het vrij nieuw is in vergelijking met YouTube. Honderden makers en influencers hebben veel succes geboekt op Facebook, waardoor het een goede keuze is voor nieuwe makers die vanaf nul een publiek proberen op te bouwen.

Het algoritme werkt ook een beetje anders. De zoekfunctie is niet zo goed als YouTube (naar mijn mening), maar de aanbevelingsmotor is solide.

De interface van Facebook Watch is ook heel anders dan die van YouTube; de mobiele interface is geweldig, maar de desktopversie lijkt wat onhandig. Video's uploaden is een koud kunstje.

Voors

 • Groot publiek (met een potentieel bereik dat kan wedijveren met YouTube)
 • Inheemse video delen
 • Monetariseerbaar via advertenties
 • Ondersteunt live streaming
 • Zeer geschikt voor korte video's

Nadelen

 • Desktop app is onhandig
 • Embeds zijn niet zo goed
 • 1080p maximale resolutie
Probeer Facebook Watch vandaag nog uit

#5 - Wistia

Wistia Het is een compleet videomarketingplatform voor bedrijven, met een groot aantal handige ontwerp-, engagement- en marketingfuncties.

Net als andere video hosting oplossingen, kunt u in alle Wistia plannen video's hosten en ze insluiten met behulp van een aanpasbare speler, zodat u ze kunt delen met uw publiek onder uw eigen merknaam.

En zelfs in het gratis plan krijgt u basisanalyses, zodat u kunt bijhouden hoeveel mensen uw video's bekijken en ermee bezig zijn.

Maar daarbovenop komen bepaalde betaalde plannen ook met een heleboel andere nuttige marketingfuncties, zoals lead capture forms en video heatmaps.

U kunt Wistia gebruiken om A/B-tests uit te voeren en te zien welke video's het beste presteren, prachtige videogalerijen maken met Wistia Channels, CTA's en annotaties aan uw video's toevoegen, en nog veel meer.

Wistia optimaliseert ook automatisch uw video's voor zoekopdrachten om uw organische bereik te helpen maximaliseren. Bovendien maken native integraties met Facebook en Google het gemakkelijk om uw video's voor de kijkers te krijgen via de belangrijkste kanalen.

En een van onze favoriete functies is Wistia Turnstile. Het is een ingebouwde e-mailverzamelaar die e-mail opt-in formulieren toevoegt binnen uw video's, zodat u abonnees kunt verzamelen en uw lijst rechtstreeks via uw video-inhoud kunt laten groeien.

Zie ook: 24 Laatste YouTube-statistieken (2023 gebruikers- en inkomstengegevens)

Om u te helpen bij het maken van uw video-inhoud, biedt Wistia ook hun browsergebaseerde schermrecorder, Soapbox, en een ingebouwde videotrimmer waarmee u uw video's kunt bewerken.

Voors

 • Aanpasbare embeds
 • Hulpmiddelen voor het vastleggen van leads
 • Geavanceerde analyses
 • Complete video marketing toolkit

Nadelen

 • Geen publiek
 • Hogere plannen zijn duur
Probeer Wistia vandaag nog

#6 - Uscreen

Uscreen is een video-on-demand YouTube-alternatief dat het uploaden van inhoud en het te gelde maken ervan uiterst eenvoudig maakt voor makers.

Dit alles-in-één platform heeft alle belangrijke functies die videomakers nodig hebben om succesvol te zijn, waaronder livestreammogelijkheden, videohosting, monetariseringstools, marketing en analyse, lidmaatschapssites en meer.

Uscreen heeft tal van monetariseringsopties voor makers, van eenmalige betalingen en abonnementsmodellen tot pay-per-view, verhuur en meer. Het platform is het meest geschikt voor mensen die hun eigen online cursussen willen hosten of educatieve inhoud willen maken, maar niet willen vertrouwen op de monetariseringsopties van YouTube.

Het mooie van Uscreen is dat je echt alles wat je nodig hebt om een gemeenschap op te bouwen op één plek hebt.

Het is meer dan alleen een videoplatform, u kunt lidmaatschapssites maken voor uw kijkers, chatten en in realtime met uw kijkers communiceren, en gemakkelijk livestream-evenementen hosten. U kunt zelfs cadeaubonnen en coupons uitdelen aan uw gemeenschap.

Uscreen heeft ook alle marketingtools die u nodig hebt om uw publiek te laten groeien en te koesteren, inclusief e-mailautomatisering en meer dan 1000 integraties. Er zijn ook mobiele en tv-apps, zodat kijkers zich op elk apparaat met uw inhoud kunnen bezighouden.

Hoewel het heel anders is dan YouTube, is Uscreen een heel goede optie voor het hosten van video's en het opbouwen van een bloeiende gemeenschap.

Voors

 • Video hosting en livestreaming
 • Analytics en marketinginstrumenten
 • Goede monetaire opties

Nadelen

 • Betaalde tool (vrij duur)
 • Meestal geschikt voor bedrijven
Probeer Uscreen vandaag nog

#7 - Jetpack Video Press

Als u gewoonlijk YouTube gebruikt om video's te hosten om op uw WordPress site in te sluiten, dan is Jetpack VideoPress is het perfecte YouTube alternatief voor jou.

Met Jetpack VideoPress kunt u uw video's rechtstreeks op uw WordPress-site hosten, in plaats van via een externe host zoals YouTube.

De plugin heeft alles wat je nodig hebt om video's op je website te hosten, en het ondersteunt HD-video's tot 4K-resolutie en komt compleet met onbeperkte opslag en bandbreedte. Het maakt het leven van WordPress-gebruikers een stuk eenvoudiger, omdat je snel en eenvoudig video's kunt toevoegen door gewoon de videoblokken te kiezen in de WordPress post editor.

Een andere nuttige functie van Jetpack VideoPress is dat het wordt geleverd met een analysetool waarmee u diepgaande en inzichtelijke videoanalyses rechtstreeks vanuit uw WordPress-dashboard kunt bekijken.

Het belangrijkste nadeel van Jetpack VideoPress is dat het een premium plugin functie is, wat betekent dat je moet betalen voor een Jetpack plan om toegang te krijgen tot de video functies. Echter, plannen beginnen vanaf ongeveer $50/maand en bevatten tonnen andere nuttige functies waar elke WordPress site eigenaar van zou profiteren, met inbegrip van veiligheid en groei tools.

Voors

 • Perfect voor WordPress gebruikers
 • Geweldige videoanalysefuncties
 • Ondersteunt HD- en 4K-video's

Nadelen

 • Jetpack Complete plan vereist om toegang te krijgen tot VideoPress
 • Fee basisfuncties
Probeer Jetpack VideoPress vandaag

#8 - Odysee

Odysee is een open-source video-sharing platform dat bekend staat als het beste gedecentraliseerde alternatief voor YouTube. Odysee werd oorspronkelijk opgericht door het Blockchain bedrijf LBRY, voordat het in 2021 werd afgesplitst in een individueel bedrijf.

Het Odysee-platform is intuïtief en gebruiksvriendelijk, net als YouTube. De inhoud is opgedeeld in categorieën en je kunt je favoriete makers volgen om op de hoogte te blijven van hun inhoud.

Odysee is niet alleen een goede optie voor het bekijken van video's, maar ook voor makers en bedrijven.

Aanmelden voor een kanaal is eenvoudig, en u kunt zelfs uw YouTube-kanaal synchroniseren om al uw oude inhoud te delen op uw Odysee-kanaal. Geld verdienen op het platform is echter niet zo eenvoudig.

Het monetisatieprogramma is sterk gericht op de blockchaintechnologie van LBRY, dus gebruikers krijgen credits in ruil voor views.

Hoewel deze credits kunnen worden verzilverd, laat je ze opgesloten in je Odysee account " het verhoogt het vertrouwen en de ontdekking ervan op het platform", wat betekent dat het verzilveren van je credits je minder kans geeft om te groeien en te slagen als Odysee creator.

Over het algemeen is het echter een interessant YouTube-alternatief met veel potentieel, en het is vooral goed voor kijkers die nieuwe makers willen ontdekken die YouTube niet gebruiken.

Voors

 • Gebruiksvriendelijke interface
 • U kunt uw YouTube-kanaal synchroniseren en inhoud hergebruiken
 • Soortgelijke functionaliteit als YouTube

Nadelen

 • Monetiseringsopties zijn nogal onduidelijk
 • Het platform is niet erg bekend
Probeer Odysee vandaag nog

#9 - Twitch

Twitch is een interactief platform voor livestreaming dat een goede optie is als je op zoek bent naar een alternatief voor YouTube Live.

Het platform was aanvankelijk een hub voor gamers die hun gamesessies wilden streamen en geld wilden verdienen, maar het is hard op weg een go-to te worden voor iedereen die graag live-inhoud streamt.

Net als op YouTube kunnen kijkers hun favoriete makers volgen en zich abonneren en op de hoogte worden gebracht van nieuwe inhoud. Met Twitch kun je niet alleen livestreamen, maar het creëert ook een internetarchief van je eerdere streams, net zoals YouTube-kanalen dat doen.

Een van de grootste voordelen van Twitch is dat de mogelijkheden om geld te verdienen veel beter zijn dan die van YouTube. Kijkers kunnen doneren aan je stream, net als bij een Super Chat op YouTube, maar het deel dat Twitch van die donaties neemt is veel kleiner.

Ongeveer 30% van de donaties van Super Chat wordt door YouTube afgenomen van streamers, terwijl streamers op Twitch alleen de PayPal-transactiekosten hoeven te betalen. Gebruikers kunnen ook betalen om zich te abonneren op je kanaal op Twitch, en het platform neemt een deel van deze betaling voor zijn rekening.

Voors

 • Goede monetaire opties
 • Makers hebben kanalen net als op YouTube
 • Gebruikers moeten betalen om zich op je kanaal te abonneren

Nadelen

 • Ondersteunt eigenlijk alleen live inhoud, tenzij je een affiliate of partner bent.
 • Vooral populair bij gamestreamers
Probeer Twitch vandaag nog

#10 - TikTok

TikTok in 2020 op het toneel van de sociale media verscheen, en sindsdien worstelen veel sociale mediaplatforms met de vraag naar korte videocontent.

YouTube was ooit een plek voor long-form content van 10+ minuten, maar het bedrijf heeft onlangs 'Shorts' geïntroduceerd dat erg lijkt op de TikTok-app. Als je graag korte videoclips in je social media-strategie wilt opnemen, dan is TikTok een prima alternatief voor Shorts.

Ten eerste is het veel populairder dan YouTube Shorts, en hoewel YouTube de nieuwe functie heeft gepromoot, is TikTok nog steeds de belangrijkste plaats voor korte video's.

Niet alleen dat, maar TikTok heeft tal van geweldige functies die het een nuttig platform maken voor zowel bedrijven als makers.

Met TikTok business kun je analytics bijhouden, advertenties draaien en meer op het platform, net als op YouTube. Je kunt ook gebruikmaken van functies als TikTok live en donaties om in contact te komen met je publiek en geld te verdienen.

Voors

 • Gratis te gebruiken
 • Zeer populaire app
 • Potentieel om viraal te gaan en uw aanhang te laten groeien

Nadelen

 • Niet geweldig voor lange inhoud
 • Zeer concurrerend platform
Probeer TikTok vandaag

Laatste gedachten

Hoewel YouTube het populairste platform is voor het bekijken van videocontent, zijn er tal van YouTube-alternatieven die veel potentieel hebben. Als je erover denkt om af te stappen van YouTube, maar niet zeker weet welk platform je moet kiezen, volgt hier een overzicht van onze twee beste keuzes:

 • Spotlightr - Video hosting voor bedrijven en ondernemers met minimale advertenties
 • Vimeo - Het beste directe YouTube-alternatief met tal van vergelijkbare functies.

Als u meer wilt weten over videohosting of videomarketing, bekijk dan enkele van onze andere artikelen, waaronder 9 Best Video Hosting Sites Compared (Top Picks) en 60 Latest Video Marketing Statistics: The Complete List.

Patrick Harvey

Patrick Harvey is een doorgewinterde schrijver en digitale marketeer met meer dan 10 jaar ervaring in de branche. Hij heeft een enorme kennis van verschillende onderwerpen, zoals bloggen, sociale media, e-commerce en WordPress. Zijn passie voor schrijven en het helpen van mensen om online succesvol te zijn, heeft hem ertoe aangezet om inzichtelijke en boeiende posts te maken die waarde toevoegen aan zijn publiek. Als ervaren WordPress-gebruiker is Patrick bekend met de ins en outs van het bouwen van succesvolle websites, en hij gebruikt deze kennis om zowel bedrijven als particulieren te helpen hun online aanwezigheid te vestigen. Met een scherp oog voor detail en een niet aflatende toewijding aan uitmuntendheid, is Patrick toegewijd om zijn lezers te voorzien van de nieuwste trends en advies in de digitale marketingindustrie. Als hij niet aan het bloggen is, is Patrick te vinden op het verkennen van nieuwe plaatsen, het lezen van boeken of het spelen van basketbal.