Instagram Hashtags: de complete gids

 Instagram Hashtags: de complete gids

Patrick Harvey

Je weet dat je Instagram hashtags moet gebruiken, maar weet niet precies hoe?

Wilt u EXACT leren hoe u hashtags onderzoekt die zijn afgestemd op uw specifieke account?

Deze uitgebreide Gids voor Instagram Hashtags zal je leren hoe je een effectieve hashtag strategie creëren die het bereik van je berichten vergroten en je uiteindelijk helpen meer volgers te krijgen.

Waarom je altijd hashtags moet gebruiken op Instagram

Voordat ik op de zaken vooruitloop, zal ik een vraag beantwoorden waarvan ik weet dat die bij u leeft: waarom zou u hashtags gebruiken?

Eén woord: Exposure. Of, zoals een content marketeer het zou zien: Traffic.

Kijk naar de groei van Instagram zoals je naar SEO kijkt. Als je wilt dat je inhoud meer exposure krijgt (d.w.z. in Google scoort), moet je op de een of andere manier trefwoorden gebruiken.

Op Instagram zijn die trefwoorden hashtags. Als je wilt dat je Instagram-berichten worden ontdekt, aanbevolen, voorkomen op de hashtag-verkenningspagina en je uiteindelijk meer Instagram-volgers krijgen, MOET je gewoon hashtags gebruiken.

Zie ook: De definitieve gids om Google sitelinks te krijgen

Nu je hashtags kunt volgen of ze kunt toevoegen aan je Instagram bio, zijn ze niet alleen een groeitactiek geworden, maar ook een manier om jezelf te brandmerken.

Een eenvoudige hashtag kan echter verschillende toepassingen hebben.

Soms is het een sterke merk hashtag die gemakkelijk herkenbaar is en onmiddellijk wordt geassocieerd met een merk, zoals @nike's #justdoit Vaker wel dan niet wordt de tagline (of slogan) van een bedrijf gebruikt als merkhashtag om een gemeenschap te creëren rond het hele merk.

Dan is er een campagne hashtag Dit type hashtags is meer tijdgebonden en heeft een kortetermijneffect.

Een mooi voorbeeld is #revolvearoundtheworld door @revolve, een modemerk dat zijn merkambassadeurs meeneemt op luxueuze reizen (gelukkig maar). Hashtags als deze zijn alleen relevant tijdens de campagne waarvoor ze bedacht zijn en "sterven" of "gaan in winterslaap" nadat de campagne is afgelopen.

Tenslotte zijn er " regelmatig" hashtags Dit zijn de hashtags die mensen gebruiken in afzonderlijke berichten om de zichtbaarheid te vergroten. Je kunt maximaal 30 hashtags toevoegen aan een bericht, of het nu in het bijschrift is of in het eerste commentaar (daarover later meer).

Zoals ik al eerder zei, zal het gebruik van hashtags je Insta-game niet "maken of breken", maar ze kunnen je Instagram-strategie aanzienlijk versterken en meer impressies naar je berichten sturen.

Hoe hashtags te gebruiken

Er zijn verschillende manieren waarop je Instagram hashtags kunt gebruiken, dus laten we erin duiken.

Gebruik hashtags na het bijschrift

Als je wilt, kun je ervoor kiezen om hashtags direct na het bericht in je onderschrift te plaatsen, waardoor je hashtags uiteindelijk deel uitmaken van dat onderschrift. Deze methode werkt goed als je een minimalistische hashtag-gebruiker bent en het graag bij maximaal 5 hashtags houdt.

In het bovenstaande voorbeeld zien we dat @whaelse slechts vier hashtags gebruikt in haar bericht. Technisch gezien zou ze er meer kunnen gebruiken, maar dan loopt ze het risico dat haar onderschrift spammy overkomt. Voor wie meer dan vier hashtags wil gebruiken en er niet spammy uit wil zien, kan de tweede methode hieronder proberen:

Gebruik een scheidingsteken tussen het bijschrift en de hashtags

Door hashtags in een andere sectie in het onderschrift zelf te plaatsen, kunnen ze er minder spammy en veel georganiseerder uitzien. Om dat te bereiken, doe je het volgende bij het opstellen van je Instagram-post:

 1. Typ je volledige onderschrift
 2. Klik na het opschrift op "Return" op uw toetsenbord.
 3. Plaats een punt en klik weer op "Return"
 4. Post ongeveer 5 puntjes op dezelfde manier
 5. Et voila!

Gebruik hashtags in de eerste opmerking (mijn persoonlijke favoriet)

Sinds Instagram in 2018 een chronologische hashtag-update introduceerde, verschijnt inhoud op de hashtagpagina volgens het tijdstip waarop deze oorspronkelijk is geplaatst en niet het tijdstip waarop de hashtag is toegevoegd.

Daarom voegen velen liever hashtags toe in het bijschrift, omdat het verlies van de kostbare paar milliseconden tussen het publiceren van het bericht en het plaatsen van het eerste commentaar met hashtags een te groot risico lijkt om te nemen.

Dit blijft echter mijn persoonlijke favoriet van het gebruik van hashtags op Instagram.

Waarom?

Verschillende redenen.

Ten eerste kan men aanvoeren dat het esthetischer is om de hashtags in het eerste commentaar te verbergen. Het bericht ziet er niet spammy uit en neemt de aandacht niet weg van het eigenlijke bericht, wat cruciaal is als je CTA's gebruikt.

Ten tweede duurt het maar een seconde om hashtags in het commentaar te kopiëren. Als je bang bent dat je bericht tijdens die seconde bedolven zal worden onder een hoop andere berichten, betekent dat dat je de verkeerde hashtags gebruikt (daarover later meer).

Een enkele seconde zal geen verschil maken in termen van hashtag prestaties; dus, als je gepassioneerd bent over het houden van een schone Instagram esthetiek, kan dit uw go-to methode zijn.

Er zijn, nogmaals, twee manieren om hashtags te plaatsen in de eerste reactie.

U kunt ze gewoon rechtstreeks kopiëren en plakken, en dan zien ze er zo uit:

Of u kunt ze verbergen met dezelfde 5-stippenmethode als hierboven beschreven, zodat ze verborgen tussen de haakjes verschijnen, zoals dit:

Dit is mijn persoonlijke favoriet, omdat het uiteindelijk de schoonste en minst opdringerige methode is om Instagram hashtags te gebruiken en je berichten op deze manier te promoten.

Hoe onderzoek je de juiste Instagram hashtags

Voel je je al moe?

Ik hoop van niet, want we naderen eindelijk het interessantste deel van deze gids: hoe vind je de beste hashtags voor uw specifieke rekening.

Om succesvol te zijn met hashtags is het belangrijk om er strategisch mee om te gaan. Net zoals een goede SEO-strateeg de beste zoekwoorden zou onderzoeken, zou een goede Instagram marketeer haar hashtags onderzoeken - altijd!

Hoewel de populairste Instagram-hashtags al een biljoen keer zijn gebruikt, betekent dat niet dat je een biljoen likes krijgt.

Laten we eens kijken naar de hashtag #love Deze hashtag wordt op het moment van schrijven 1,4 miljard keer gebruikt. Dat betekent dat als je ooit in de "Top"-sectie voor deze hashtag wilt eindigen, je echt een immense hoeveelheid engagement moet hebben - ik heb het over duizenden en duizenden likes binnen het eerste half uur na publicatie.

Tenzij je miljoenen volgers hebt, zoals Kim K, is dit geen haalbare strategie.

Dus in plaats van de meest populaire Instagram hashtags te gebruiken, is het beter om long(er)-tail hashtags te gebruiken die minder competitief zijn, een boeiende community achter zich hebben en specifiek zijn voor jouw niche.

De ultieme manier om uw doelgerichte hashtags te vinden, is te kijken welke hashtags echt beschrijvend zijn voor uw merk en inhoud, en welke hashtags uw publiek, concurrenten en marktleiders al gebruiken. Hoe nauwer de hashtag, hoe meer engagement er meestal ontstaat per bericht.

"Maar Olga, hoe moet ik precies deze krachtige niche hashtags vinden?"

Vrij gemakkelijk.

Alles wat je echt nodig hebt is Instagram zelf.

Hier is bijvoorbeeld hoe ik hashtags onderzocht voor een van mijn recente Instagram posts, die in totaal 3.544 impressies kregen, waarvan 2.298 (of, 64%) afkomstig waren. uitsluitend van hashtags.

Eerst, gebruik Instagram's hashtag suggestie tool om gerelateerde hashtags te vinden.

Begin met iets super breed, zoals #portugal U ziet onmiddellijk een lijst met 50 verwante hashtags met hun volumenummer ernaast:

Let wel, ze zijn niet allemaal relevant voor u. Op het eerste gezicht lijkt het misschien van wel - ze bevatten immers allemaal het trefwoord "portugal". Maar als u er een paar aanklikt, zult u zien dat de inhoud getagd met deze hashtag niet altijd relevant is.

Bijvoorbeeld, als ik op #portugalfit wat ik zie zijn veel sportschool selfies. Ondertussen gaat mijn foto over reizen, dus als het verschijnt onder #portugalfit dan past de inhoud niet bij het publiek.

Dus, regel nummer één: zorg ervoor dat de hashtag die je vindt relevant is Klik in de hashtags die je vindt en controleer ze stuk voor stuk om te zien of ze goed passen. Ja, dat is handwerk, maar nee, je kunt er verder niets aan doen. Zie het als "hashtag kwaliteitsborging".

Van daaruit kan het zoeken naar hashtags eindeloos U kunt op meer hashtags tikken om nog meer te ontdekken. gerelateerde hashtags. Het is makkelijk om in het konijnenhol terecht te komen, dus vergeet niet om controleer of de hashtags die u leuk vindt, wel boeiend genoeg zijn om te gebruiken.

Let op: Meer hulp nodig bij uw hashtag-onderzoek? Gebruik MetaHashtags (aff) om on the fly gerelateerde hashtags te genereren.

Wat bedoel ik met een "boeiende hashtag"?

Ik zal het uitleggen:

Kijk, vaker wel dan niet, kan het zo zijn dat de hashtag tienduizenden entries heeft, maar niemand actief berichten erover.

Zo heb ik onlangs een flatlay gepost met de hashtag # theeklok die er uitzag als een fatsoenlijke niche hashtag met 23.5K afbeeldingen.

Na meer dan twee weken staat mijn bericht nog steeds in de categorie Top, wat betekent dat niets onder die hashtag al een tijdje trending is. Het publiek voor deze hashtag is niet geëngageerd, niemand heeft het over #teaoclock dus luistert er ook niemand.

Daarom is het belangrijk om dubbel te controleren of de hashtags die je hebt geselecteerd actief zijn en of berichten onder deze hashtags een behoorlijke hoeveelheid likes en reacties krijgen. Zo niet, maak dan een pas op de plaats.

Last but not least, als je onderzoek doet naar Instagram hashtags, doe dan kijk eens naar uw concurrenten, of beter nog, naar de berichten in uw doelcategorie die in de rubriek Ranking terecht zijn gekomen. .

Vaker wel dan niet, kan dit een zeer efficiënte manier zijn om goede niche hashtags te vinden die je een tijdje zouden kosten om te onderzoeken. Dus in wezen kun je jezelf op deze manier hopen tijd besparen:

Korte samenvatting:

 • Gebruik nooit te populaire hashtags. Houd het bij lange(re) hashtags met maximaal 500K tags en minder, en zorg ervoor dat uw inhoud (ongeveer) evenveel likes krijgt als de Top Ranking inhoud onder die hashtag.
 • Gebruik Instagram's eigen Suggestietab om hashtags te vinden
 • Gebruik de tab Gerelateerde hashtags van Instagram
 • Kijk naar de hashtags van je concurrenten en je Top Ranking berichten
 • Zorg ervoor dat de hashtag de juiste inhoud en doelgroep heeft.
 • Zorg ervoor dat de hashtags aantrekkelijk zijn

Dus nu weet je precies waar je hashtags kunt vinden en hoe je de juiste selecteert. Yay!

Naarmate u meer en meer hashtags blijft onderzoeken, is het essentieel - voor uw geestelijke gezondheid althans - om een hashtag-database op te bouwen, waarmee u uw beoogde hashtags kunt bijhouden, categoriseren en gemakkelijk in uw berichten kunt gebruiken.

Het is helemaal aan jou of je liever een eenvoudige Notities app gebruikt, een spreadsheet, of een Caption Library van je favoriete Instagram tool. Persoonlijk kies ik ervoor om mijn hashtags bij te houden in UNUM, een gratis kleine IG preview app, waarmee je je hashtags kunt organiseren in categorieën waar mijn account aan is gewijd:

Hoe je begrijpt of je Instagram hashtags voor je werken

Wacht? Zijn we nog niet klaar?!

Helaas niet! #SorryNotSorry ?

Nadat je urenlang onderzoek hebt gedaan naar de juiste hashtags en ze op je media hebt geplaatst, is de juiste vraag die je jezelf moet stellen: werken je Instagram hashtags eigenlijk wel?

Zoals Peter Drucker ooit zei:

Als je het niet kunt meten, kun je het niet verbeteren.

U moet dus de prestaties van uw hashtags volgen om er een beter beeld van te krijgen:

 • Of ze succesvol zijn
 • Of sommige hashtags meer succes hebben dan andere; en
 • Of ze werken helemaal niet en je moet je onderzoek helemaal opnieuw doen.

Gelukkig is het vrij eenvoudig om te begrijpen of je Instagram hashtags voor je werken.

Je hoeft letterlijk maar twee dingen te doen:

 • Controleer of u in de Top Ranking categorie terecht bent gekomen
 • Controleer Instagram Insights

De reden dat je wilt zien of je in de Tap Ranking-categorie voor een hashtag bent geëindigd, is dat je bericht daar een tijdje "vastgepind" blijft, waardoor je meer kijkers aantrekt. Dat zijn een paar honderd extra impressies of soms zelfs duizenden, afhankelijk van het volume van de hashtag.

Dit handmatig controleren, voor elke hashtag, kan een beetje tijd kosten, maar het zal u helpen bepalen hoe effectief uw individuele hashtags zijn.

Om een algemeen overzicht te krijgen, moet je naar Instagram Insights gaan, waar je kunt zien hoeveel impressies hashtags in totaal hebben gegenereerd.

Klik op "View Insights" rechts onder je bericht en scroll naar beneden naar het gedeelte "Discovery". Daar zie je het aantal totale impressies dat je bericht heeft ontvangen, met een uitsplitsing naar bronnen.

Als u ziet dat uw hashtags verschijnen als de eerste Als u echter ontdekt dat uw hashtags onderaan de lijst staan en dat uw totale ontdekkingspercentage niet zo hoog is, betekent dit dat u nog wat ruimte voor verbetering heeft.

Instagram heeft zijn native Insights langzaam maar zeker verbeterd, en volgens het laatste Instagram-gerucht op Reddit test Instagram momenteel een manier om impressies van elke hashtag te tonen.

Tot nu toe lijkt het erop dat de impressies, gegenereerd door elke hashtag, worden getoond voor de Top 5 best presterende tags, terwijl al het andere wordt vermeld als Other.

Er lijkt ook geen minimum aantal impressies te zijn voor de hashtags om te verschijnen in Insights. Dit betekent dat, als een hashtag slechts tot 1 impressie heeft geleid, deze toch zou moeten verschijnen, zolang het een van de Top 5 hashtags is.

Misschien ben jij al de gelukkige beta-gebruiker van deze nieuwe functie - ga kijken in Insights en laat het ons weten in de comments als dat zo is! Duimen dat iedereen binnenkort toegang krijgt tot deze functie, want het zal je enorm helpen bij het inschatten en optimaliseren van de prestaties van je hashtags.

Bonus: Hashtags op Instagram Stories

Stories worden steeds populairder op Instagram, dus het is alleen maar logisch om ook daar hashtags te gebruiken om het bereik ervan te vergroten.

Maar hoe?

Je wilt immers niet te veel hashtags in je Stories proppen, want dan zien ze er nogal spammy uit.

Zie ook: De complete gids voor het plannen, creëren en leveren van Lead Magnets (met voorbeelden)

Ik ga een van mijn beste Instagram-tips met je delen over hoe je de hashtags van Stories onzichtbaar kunt maken - yep, dat klopt! - en er op je beurt zoveel kunt gebruiken als je wilt.

Daarvoor moet u deze eenvoudige stappen volgen:

 1. Selecteer de foto die je wilt delen op Stories
 2. Typ een hashtag
 3. Markeer de hashtag als tekst
 4. Tik op het pictogram van de tekenpen
 5. Zoek een plek met een effen achtergrond, en sleep de tekenpen naar die plek. Je zult zien dat de hashtag van kleur verandert.
 6. Herpositioneer de hashtag en plaats hem op die plek met (nu) de bijpassende achtergrondkleur

Et voila! Niemand raadt dat er een hashtag in verborgen zit!

Let op: Heb je hulp nodig om meer engagement op je Stories te krijgen? Lees onze gids voor meer views op Instagram Stories.

Laatste woorden: vergeet de interactie niet

Instagram hashtags gebruiken is net zo belangrijk als op Instagram zelf zijn. Als je wilt dat je bedrijf groeit en profiteert van de meer dan 500 miljoen actieve dagelijkse gebruikers, kun je niet om hashtags heen.

Ja, het kost tijd. En ja, het vereist wat experimenteren, volgen en analyseren. Maar dat is wat marketing uiteindelijk is.

Verwacht geen groei van de ene dag op de andere, maar verwacht wel dat je inhoud meer engagement krijgt - ALS je je hashtag-huiswerk hebt gedaan en ALS je regelmatig post. Ik beloof je dat het algoritme het zal opmerken!

En mijn laatste stukje Instagram-wijsheid voor vandaag: vergeet niet te interageren.

De juiste Instagram hashtags doen het werk voor u, maar u kunt hun effectiviteit versterken als u regelmatig de hashtags die u gebruikt bekijkt, interactief bent met de inhoud van andere gebruikers en een betrokken deel van de gemeenschap Uiteindelijk is dit waar Instagram om draait.

Verwante lectuur:

 • 16 creatieve ideeën voor Instagram-aanbiedingen en wedstrijden (inclusief voorbeelden)

Patrick Harvey

Patrick Harvey is een doorgewinterde schrijver en digitale marketeer met meer dan 10 jaar ervaring in de branche. Hij heeft een enorme kennis van verschillende onderwerpen, zoals bloggen, sociale media, e-commerce en WordPress. Zijn passie voor schrijven en het helpen van mensen om online succesvol te zijn, heeft hem ertoe aangezet om inzichtelijke en boeiende posts te maken die waarde toevoegen aan zijn publiek. Als ervaren WordPress-gebruiker is Patrick bekend met de ins en outs van het bouwen van succesvolle websites, en hij gebruikt deze kennis om zowel bedrijven als particulieren te helpen hun online aanwezigheid te vestigen. Met een scherp oog voor detail en een niet aflatende toewijding aan uitmuntendheid, is Patrick toegewijd om zijn lezers te voorzien van de nieuwste trends en advies in de digitale marketingindustrie. Als hij niet aan het bloggen is, is Patrick te vinden op het verkennen van nieuwe plaatsen, het lezen van boeken of het spelen van basketbal.